NOS Voetbal

Uitblinker Verbruggen en Oranje buigen in slotfase voor Duitse invaller Füllkrug

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Het Nederlands elftal heeft in Frankfurt een nipte 2-1 nederlaag geleden tegen Duitsland. Na een corner van Toni Kroos trof invaller Niclas Füllkrug vlak voor tijd het doel. De uitblinkende Bart Verbruggen zat er nog aan, maar de bal had de doellijn net gepasseerd.

Zo besloot Oranje het laatste duel voordat komende zomer de voorbereiding op het EK begint met een nederlaag, al was de uitvoering beter dan tegen Schotland.

Bekijk de samenvatting van Duitsland - Nederland

Gewaarschuwd door de indrukwekkende overwinning van de Duitsers in Frankrijk (0-2) had bondscoach Ronald Koeman zich voorgenomen om de bij Duitsland teruggekeerde Toni Kroos niet zoveel ruimte te geven als de Fransen deden.

Koeman offerde Tijjani Reijnders op, hij moest de middenvelder van Real Madrid voor de voeten lopen. Zo werd voorkomen dat Kroos, zoals hij tegen de Fransen deed, al binnen enkele seconden een beslissende pass kon versturen.

Aan de andere kant werd Duitsland, met dezelfde elf als zaterdag in Lyon, verrast door een goal van de 'Nederlandse Kroos' Joey Veerman, die qua spel wel wat heeft van de Duitse meester. Memphis Depay zette voor op Veerman en de PSV'er plaatste de bal met binnenkant voet fraai in de hoek (0-1).

Veerman schiet Oranje al vroeg op voorsprong tegen Duitsland

De 25-jarige Volendammer vormde centraal op het middenveld een koppel met clubgenoot Jerdy Schouten. Ook Donyell Malen, Daley Blind, Denzel Dumfries en, zoals aangekondigd, Bart Verbruggen en Matthijs de Ligt waren nieuw in de basis vergeleken met het duel met Schotland.

Het was een terugkeer naar 3-4-3, met een opvallende rol voor de linkerwingback Blind, die in de opbouw regelmatig het centrum van het middenveld moest versterken. Versterking van het middenveld of niet, Duitsland werd al snel de baas in Frankfurt.

Mittelstädt knalt 1-1 binnen

Na een kort genomen hoekschop kreeg Maximilian Mittelstädt, die de goal van Oranje had ingeleid, de bal van Jamal Musiala en de linksback van VfB Stuttgart schoot in de 11de minuut prachtig in de kruising (1-1).

Fantastische uithaal Mittelstädt brengt Duitsland op gelijke hoogte

De vlotte Duitse combinaties via Musiala, Kroos, Ilkay Gündogan, Robert Andrich, Florian Wirtz en Kai Havertz waren Oranje daarna regelmatig te veel. Verbruggen redde op een inzet van Gündogan en Musiala en Wirtz lieten kansen liggen.

Bij vlagen werd Nederland weggespeeld, maar ook Oranje kreeg mogelijkheden. Malen bracht de Duitse keeper Marc-André ter Stegen in de problemen en een kopbal van De Ligt ging voorlangs.

Een statistiek bij rust gaf de verhoudingen goed weer. Kroos had maar liefst 77 balcontacten gehad, het meeste van iedereen. Reijnders, vrijdag nog de uitblinker tegen Schotland, moest het doen met een magere 9 balcontacten, veelal ongelukkig ook nog.

Debutant Timber vervangt Reijnders

Na rust ging het tempo wat omlaag, had Nederland vaker de bal en meer drang naar voren. Via een voorzet van Dumfries en een schot van Malen kwam Oranje dichter bij Ter Stegen en Reijnders had een grote kans. Zijn schot ging hoog over. Het was niet de avond van de middenvelder van AC Milan.

Daar bleef het niet bij. Malen benutte zijn snelheid en zette voor op Depay. De 45ste interlandgoal van de nummer twee op de topscorerslijst aller tijden van Oranje liet echter op zich wachten. De spits van Atlético Madrid schoot over.

Nadat Verbruggen met een fraaie redding een tweede goal van Mittelstädt had voorkomen, maakte Reijnders plaats voor debutant Quinten Timber. Meer wissels volgden. Depay had pendelend tussen middenveld en aanval veel meters gemaakt en werd vervangen door Wout Weghorst.

  • NOS
  • h
    Niclas Füllkrug

De Duitse bondscoach Julian Nagelsmann stuurde onder anderen Thomas Müller binnen de lijnen. De routinier bediende gelijk de vrijstaande Musiala. Met een katachtige reflex voorkwam Verbruggen de 2-1 van Duitsland.

Even later redde Verbruggen opnieuw op een inzet van Müller, maar in de 85ste minuut werd hij toch gepasseerd. Doellijntechnologie toonde aan dat het een goal was. Een domper voor de uitblinker en voor Oranje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl