NOS Voetbal

VS winnen Nations League, finale tegen Mexico weer ontsierd door homofobe leuzen

De Verenigde Staten hebben voor de derde keer in evenveel edities de Noord-Amerikaanse Nations League gewonnen. De Amerikaanse voetballers waren in de finale Mexico met 2-0 de baas.

Het sportieve hoogtepunt kwam van de rechtervoet van Tyler Adams. De Bournemouth-middenvelder legde van ongeveer dertig meter aan voor de openingstreffer: een vlammend schot in de kruising.

Tweemaal stilgelegd

De finale werd meermaals stilgelegd vanwege homofobe leuzen van de fans in het stadion in Arlington, Texas. Fans van het Mexicaanse team, in groten getale aanwezig, uitten zich op een negatieve manier bij uittrappen van de Amerikaanse doelman.

De Canadese scheidsrechter Drew Fischer legde de wedstrijd vlak voor tijd en in blessuretijd tweemaal minutenlang stil.

De Noord-Amerikaanse voetbalbond Concacaf veroordeelde "het discriminerende gezang" in een statement dat na de wedstrijd werd gepubliceerd. "De scheidsrechter heeft gehandeld volgens het FIFA-protocol. Beveiligingspersoneel in het stadion heeft daders geïdentificeerd en uit het stadion verwijderd."

De bond noemt het "buitengewoon teleurstellend dat deze kwestie bij bepaalde wedstrijden nog steeds een probleem is."

Ook bij eerdere interlands tussen de VS en Mexico ging het mis. Zo liep vorig jaar de halve finale van de Nations League tussen de buurlanden uit de hand na vier rode kaarten, opstootjes op het veld en homofobe spreekkoren.

Spelers bekogeld

Bij de finale van zondagavond werden Amerikaanse spelers en bondscoach Gregg Berhalter bekogeld met voorwerpen bij het vieren van de 2-0, gemaakt door Giovanni Reyna.

  • Reuters/USA Today
    Amerikaanse spelers worden bekogeld
  • Reuters/USA Today
    VS-coach Gregg Berhalter overlegt met de arbitrage

"Het is onveilig, er kunnen mensen gewond raken", zei Berhalter na afloop. "Het is jammer, want we willen strijd op het veld en een fantastische sfeer, maar niemand wil bekogeld worden."

Eredivisie-inbreng

In de ploeg van coach Berhalter had Sergiño Dest als enige PSV'er een basisplaats, Malik Tillman viel vlak voor tijd in en Ricardo Pepi bleef op de bank. Bij Mexico stond Hirving Lozano (ook PSV) in de basis en kwam Feyenoord-spits Santiago Gimenez met ruim een uur op de klok binnen de lijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl