Dansavond bij de Drentse Vereniging Thriënte
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Polderpioniers uit Drenthe heffen na bijna 50 jaar eigen vereniging op

Na bijna 50 jaar is er een eind gekomen aan de Drentse Vereniging Thriënte in Flevoland. Nog een keertje was het gisteravond in Lelystad neutieschieten (met een steentje walnoten van een lijn afschieten). Maar nu is het voorbij met de vereniging van Drentse polderboeren die zich als eersten in de Flevopolder vestigden.

Het afnemende aantal leden en de hoge leeftijd van de nog aanwezige leden maakt het voor het bestuur onmogelijk om de vereniging voort te zetten. "Op de top hadden we zevenhonderd leden. Nu zijn het er nog ruim honderd", zegt voorzitter Roelf Raterink bij RTV Drenthe. Zelf kwam hij oorspronkelijk uit het Drentse Eext voordat hij in Dronten belandde.

Thriënte werd in 1976 opgericht door een groep Polderdrenten. Dat waren veelal boeren die een boerderij begonnen en samen met hun Drentse personeel behoefte hadden aan saamhorigheid en hun eigen taal. Al snel kwamen kwamen de Drenten vanuit Lelystad, Dronten en Biddinghuizen samen voor toneeluitvoeringen, knieperties bakken en het jaarlijkse (dans-)feest in november.

"Wij woonden op een boerderij in Dronten. Deze was wat aan de kleine kant en mijn man wilde wel graag uitbreiden", vertelt Hennie Trip, boerin van het eerste uur in Flevoland en later een van de oprichtsters van de Drentse Vereniging. "Mijn man kwam een vacature tegen bij de Minderhoudhoeve in Swifterbant. 'Maar Swifterbant? Waar ligt dat dan?"", vroeg Hennie aan haar man. Op de kaart stond niet meer dan een vlekje. Het dorp bestond nog maar een paar jaar nadat de polder Oostelijk Flevoland tussen 1950 en 1957 was drooggelegd.

Heel kleine boompjes

De eerste keer dat Trip de reis aflegde naar de Minderhoudhoeve staat haar nog scherp op het netvlies. Het moet begin jaren 70 zijn geweest. "Wij reden naar Swifterbant en zagen boven de weilanden een kerktoren uitsteken. 'Dat zal Swifterbant wel zijn', vertelde ik mijn man. Maar er stond nog niets. Geen bos of niks, alleen heel kleine boompjes."

Ze hadden er een hard hoofd in, maar gingen toch overstag. Al duurde het wel even totdat Hennie Trip haar plek had gevonden. "De eerste winter vond ik het niks aan. Maar nadat ik een keer meeging naar het appels plukken, was het gezellig."

De Drentse Vereniging in Flevoland was van begin af aan een succes, zegt Trip. "We hadden het gezellig met elkaar, er was echt sprake van saamhorigheid. Op die eerste avond hoorde je ook mensen zeggen 'Ik ken jou nog van vroeger.'"

Jammer

Maar nu is het voorbij. "Wij vinden het heel jammer dat dit de laatste avond was", zegt Hennie Trip geëmotioneerd.

Ook Jan Bruins vindt het jammer. Hij verhuisde al in 1968 van het Drentse Buinen naar Dronten en was ook betrokken bij de oprichting van een Drentse Vereniging. "Dat was in een ogenblik gebeurd, de oprichting. Op de eerste bijeenkomst kwamen direct al honderd mensen bij elkaar en het werd gelijk een gezellige avond", vertelt hij. De evenementenkalender van Thriënte zag er volgens hem elk jaar hetzelfde uit: een bijeenkomst rond nieuwjaar, in het voorjaar een toneelavond en in de herfst nog een gezellige bijeenkomst. "Later begonnen er nog meer losse groepjes te ontstaan, zoals voor volksdansen of klaverjassen."

Volgens Bruins werd er een jaar of vijf geleden al eens gesproken over hoe lang de vereniging nog zou bestaan. "Landelijk zijn er al veel Drentse verenigingen opgeheven. Jongelui komen er toch niet bij, ik denk dat de gemiddelde leeftijd van onze honderd leden rond de 80 zal zijn. Ikzelf ben 84 jaar, het is mooi geweest."

Advertentie via Ster.nl