'Rechter onderzoekt rol Nederlandse bedrijven bij uitbuiting Noord-Koreanen'
De rechter onderzoekt welke rol Nederlandse bedrijven hebben gespeeld bij de uitbuiting van Noord-Koreaanse arbeiders op een scheepswerf in Polen. Dat schrijft Trouw. De arbeiders bouwden schepen of onderdelen daarvan en werden tussen 2003 en 2018 stelselmatig uitgebuit, bleek al eerder uit onderzoek.
Volgens het Europese platform voor mensenrechtenorganisaties, La Strada International, hebben twee Nederlandse bedrijven "willens en wetens" geprofiteerd van arbeidsuitbuiting van goedkope Noord-Koreaanse werknemers.
Er loopt een procedure waarin La Strada via de rechter het OM alsnog wil dwingen om tot vervolging over te gaan. Gisteren vond een besloten hoorzitting plaats met betrokken bedrijven. Binnenkort oordeelt de rechter over de zaak.
Vooronderzoek van OM
La Strada deed in 2020 aangifte tegen de twee Nederlandse bedrijven. Naar aanleiding van die aangifte deed het Openbaar Ministerie vooronderzoek. Een woordvoerder laat aan de krant weten dat het onvoldoende bewijs ziet dat de Nederlandse bedrijven daadwerkelijk voordeel haalden uit uitbuiting van Noord-Koreanen.
Volgens Trouw is één van de betrokken Nederlandse bedrijven het scheepsbedrijf Shipkits, later ging dat op in het inmiddels failliete CIG Shipbuilding. Ook Boskalis, dat tot 2014 vier scheepsrompen liet bouwen op de werf, zou in de aanklacht staan. Dat bedrijf ontkent weet te hebben gehad van de werkomstandigheden op de Poolse scheepswerf.
Dwangarbeid
Dat Noord-Koreanen in Polen, maar ook in andere landen slachtoffer zijn van dwangarbeid is niet nieuw. Eerder publiceerden onderzoekers van de Universiteit Leiden al een rapport over Noord-Koreaanse dwangarbeid.
Van 2003 tot 2018 gebeurde dat dus ook bij de Poolse scheepswerf, Partner Shipyard. Trouw sprak met een 53-jarige Pool die jarenlang verantwoordelijk was voor de Noord-Koreaanse lasser op de werf. Uit angst voor represailles blijft de oud-medewerker anoniem. "De Noord-Koreaanse werkers mochten het land niet uit, ze konden niet vertrekken", zegt hij tegen Trouw. "Hun geld werd ingenomen - per maand hielden ze zo'n honderd dollar over. Daar kochten ze kleding van, en sigaretten."
2Doc maakte in februari 2018 de documentaire Dollar Heroes over hoe honderduizenden Noord-Koreanen door hun regering worden gedwongen in het buitenland te werken: