De Graafschap start in de Eerste Divisie Vrouwen
NOS Voetbal

De Graafschap en NAC Breda treden met vrouwenploeg toe tot eerste divisie

De Vrouwen Eerste Divisie krijgt er vanaf volgend seizoen twee nieuwe clubs bij: De Graafschap en NAC Breda, die beide starten met een vrouwentak. Met de nieuwe promotie-/degradatieregeling die na de zomer ingaat, kan de strijd om wie er doorstoomt naar de eredivisie beginnen.

De Graafschap start samen met MVVA, een jeugdopleiding voor voetbalsters in de Achterhoek, een eerste vrouwenteam. "In heel Gelderland zijn er geen teams voor talentvolle voetbalsters. Wij springen in dat gat", zegt Hilde Gerritsen, een van de twee voetbalmanagers van De Graafschap Vrouwen.

Ze hebben nu 120 speelsters en willen een team bouwen met jonge voetbalsters uit de eigen opleiding, mede aangevuld met speelsters uit de Bundesliga. "De stap over de grens is bij ons niet zo groot", aldus Gerritsen.

"Het vrouwenvoetbal is van deze tijd. Het is niet meer weg te denken en de groei is enorm", aldus technisch directeur Peter Bijvelds van De Graafschap.

Ook NAC Breda heeft goedkeuring van de KNVB gekregen voor een vrouwenelftal. Mede vanwege de toenemende populariteit, zo valt te lezen op de website van de club.

In het verleden was er in de regio een vrouwenteam van Willem II, tot de Brabantse club daar in 2011 de stekker uit trok. De hoop is dat de nieuwe vrouwentak van NAC en plek wordt waar talent uit de regio naartoe kan.

In tegenstelling tot De Graafschap, dat samenwerkt met een lokale voetbalschool, gaat NAC het op eigen kracht doen.

Pia Rijsdijk, manager vrouwenvoetbal bij de Bredanaars, vertelt: "We gaan het zelf doen, op een manier die we uitgebreid hebben verwerkt in het plan dat we bij de KNVB hebben ingediend. Daarbij speelden ook onze maatschappelijke en commerciële plannen een rol."

Pia Rijsdijk, manager vrouwenvoetbal van NAC Breda

Nu de KNVB groen licht heeft gegeven, kan NAC ook concreet aan de slag met het invullen van de selectie en technische staf. "We hebben meerdere speelsters in kaart gebracht, zowel talenten uit de regio als speelsters die nu al bij betaaldvoetbalclubs actief zijn", vertelt Rijsdijk.

Groeiende interesse

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, kijkt uit naar de komst van De Graafschap en NAC in de eerste divisie.

"We zien een groeiende interesse van clubs om deel te nemen aan het vrouwenvoetbal, wat we uiteraard als positief ervaren. Het is echter van essentieel belang dat clubs met een solide plan komen."

"Zowel bij De Graafschap als NAC Breda hebben we er vertrouwen in dat de vrouwenafdeling op een goede en volledig geïntegreerde wijze onderdeel zal worden van de betaaldvoetbalorganisatie. Dit biedt het vrouwenvoetbal de kans om zowel sportief als professioneel een sterke ontwikkeling te realiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl