Rechtbanktekening van Sara V.
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Elf jaar cel voor Utrechtse arts die pasgeboren dochter ernstig ziek maakte

Een voormalige Utrechtse arts is veroordeeld tot elf jaar cel voor poging tot moord op haar pasgeboren dochtertje. De rechtbank acht bewezen dat de 37-jarige Sarah V. uit Bunnik haar dochtertje vergiftigde moedermelk toediende.

Het meisje werd in april 2020 te vroeg geboren en lag daarom in een couveuse in het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis. Volgens de rechtbank heeft V. haar gekolfde moedermelk, die zij bij het ziekenhuis afleverde, stelselmatig verdund en er de diarreeremmer loperamide aan toegevoegd. Dit leidde onder meer tot ernstige hartritmestoornissen bij het kind.

De artsen stonden lange tijd voor een raadsel. Het handelen van V. kwam aan het licht nadat in een groot onderzoek ook de moedermelk werd onderzocht. Het meisje kreeg daarna kunstvoeding en herstelde.

V. werd in januari 2021 gearresteerd en kwam na een maand onder strenge voorwaarden vrij. De rechtbank bepaalde vandaag dat ze direct weer moest worden vastgezet, ter bescherming van haar kinderen en de samenleving, meldt RTV Utrecht. De rechter bepaalde ook dat de moeder een schadevergoeding van 10.000 euro moet betalen aan haar dochter.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). V. werd ook verdacht van het ernstig ziek maken van haar zoon, een paar jaar eerder, maar daarvoor is ze vrijgesproken.

Onduidelijkheid over motief en psychische toestand

Met welk motief en in welke psychische toestand V. dit zou hebben gedaan is volgens de rechtbank "grotendeels in nevelen gehuld". De verdachte heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. V. was zelf arts, maar is inmiddels volledig arbeidsongeschikt verklaard.

Ze verklaarde dat zij handelde vanuit een postnatale psychose en niet precies wist wat zij deed. Dat vindt de rechtbank niet waarschijnlijk omdat er geen psychiatrische stoornis is vastgesteld.

'Vertrouwen beschaamd'

Volgens het OM zou de vrouw lijden aan het münch­hau­sen-by-proxy­syn­droom , dat tegenwoordig wordt aangeduid als kindermishandeling door falsificatie. Bij die psychische aandoening maken mensen anderen - vaak hun eigen kind - bewust ziek, bijvoorbeeld om aandacht van hulpverleners of de omgeving te krijgen.

Volgens de rechtbank kon niet worden vastgesteld of V. daadwerkelijk deze aandoening heeft. Wel achten de rechters haar volledig toerekeningsvatbaar.

De verdachte heeft volgens de rechtbank "op onvoorstelbare wijze" het vertrouwen beschaamd van haar dochter, man en andere kinderen. Daarnaast misleidde ze de artsen door zichzelf voor te doen als een bezorgde moeder, stellen de rechters. "Met als gevolg dat deze artsen en verpleegkundigen op het verkeerde been zijn gezet." De rechtbank woog ook mee dat V. zelf arts was.

Advertentie via Ster.nl