NOS Nieuws

Stakingen op Duits spoor voorlopig van de baan, 'gesprekken lopen goed'

In Duitsland zijn nieuwe spoorwegstakingen voorlopig van de baan. Deutsche Bahn en machinistenvakbond GDL praten weer met elkaar en zouden dicht bij een akkoord zijn.

Op het spoor zijn al maanden stakingen aan de gang vanwege een cao-conflict tussen de vakbond en het spoorwegbedrijf. Ook deze week werd nog gestaakt, wederom ook met gevolgen voor Nederlandse treinreizigers van en naar Duitsland.

Nu melden beide partijen dat ze er vertrouwen in hebben dat ze volgende week "een resultaat" bereiken. Er zijn volgens de vakbond "intensieve en constructieve" gesprekken geweest met Deutsche Bahn en over veel onderwerpen is volgens de bond inmiddels overeenstemming. Waarover ze het eens zijn geworden is niet duidelijk.

De voortgang is goed nieuws voor treinreizigers. In sommige Duitse deelstaten begint maandag al de paasvakantie. Juist in de vakantieperiode pakken veel Duitsers de trein. Reizigersorganisaties zijn blij dat de stakingen voorlopig niet doorgaan. "Reizigers hebben al genoeg last van de reguliere vertragingen", zegt de voorman van reizigersorganisatie Pro Bahn.

De vakbond en Deutsche Bahn ruziën vooral over de werktijden. GDL wil dat mensen die onregelmatig werken een werkweek van 35 in plaats van 38 uur krijgen, tegen hetzelfde salaris. Deutsche Bahn biedt een 36-urige werkweek aan, maar wel pas in 2028.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl