NOS Nieuws

Wekdienst 16/3: Leden BBB en ChristenUnie bij elkaar • Eerste voorjaarsklassieker wielrennen

Goedemorgen! De leden van de BoerBurgerBeweging en de ChristenUnie komen vandaag bij elkaar om het onder meer te hebben over de Europese Parlementsverkiezingen. Er zijn finales bij de WK shorttrack. En de eerste voorjaarsklassieker van het wielerpeloton wordt verreden: Milaan-Sanremo.

Eerst het weer: In het oosten en zuidoosten valt eerst nog een enkele bui, in het noordwesten breekt de zon al snel door. In de middag komt overal de zon heel aardig tevoorschijn. Het wordt daarbij 10 of 11 graden en er waait een matige noordwestenwind, kracht 3 tot 4. Tegen de avond klaart het flink op en zwakt de wind verder af.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De BoerBurgerBeweging houdt een extra ledenvergadering en maakt daar bekend wie de definitieve kandidaten zijn voor de Europese Parlementsverkiezingen.
  • Ook de leden van de ChristenUnie komen bij elkaar, in Apeldoorn. Ze kijken niet alleen vooruit naar de EU-verkiezingen, maar blikken ook terug op een verkiezingsnederlaag. De partijtop sprak de afgelopen tijd met veel leden over de uitslag. De partijvoorzitter spreekt de leden op het congres toe, evenals CU-leider Mirjam Bikker.
  • Bij de WK shorttrack in Rotterdam vinden de eerste finales plaats. Bij de mannen en de vrouwen gaat het in de middag om de 500 meter en de 1500 meter. Xandra Velzeboer is de titelverdediger op de 500 meter, Suzanne Schulting heeft die status op de langste individuele afstand. De WK zijn live te volgen op NPO 1, NOS.nl en de app.
  • Met Milaan-Sanremo wacht het wielerpeloton de eerste voorjaarsklassieker. Mathieu van der Poel won de Italiaanse koers vorig jaar. Voor de wereldkampioen is het vandaag zijn eerste wegwedstrijd van het seizoen. Een samenvatting is later op de dag te zien op NOS.nl en de app.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse regering zegt voorzichtig optimistisch te zijn over de kans voor een akkoord over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Het voorstel is door Israël als "nog steeds niet realistisch" afgedaan. Dat klinkt milder dan de kwalificaties "een compleet waanidee" en "wereldvreemd" waarmee de regering-Netanyahu een eerder Hamas-voorstel afdeed. Israël stuurt nu ook een delegatie naar Qatar, om in het bemiddelende land verder te onderhandelen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De speciaal aanklager Nathan Wade, die was aangesteld voor de verkiezingsfraude tegen Donald Trump in Georgia, heeft zich formeel teruggetrokken. De aanklager had een relatie met zijn baas, die actief is als aanklager in het district waar de zaak dient. Het leidde in januari tot verontwaardiging.
  • Een Boeing 737-800 van United Airlines is geland met een ontbrekend paneel op een vliegveld in Oregon. Het is nog onbekend wat er met het paneel is gebeurd, mogelijk is dat er tijdens de vlucht afgevallen.
  • Gisteravond werd het Boekenbal gevierd, aan de vooravond van de Boekenweek. Het literaire feestje vond plaats in het Internationaal Theater Amsterdam aan het Leidseplein.

En dan nog even dit:

Voor duizenden veroordeelden in Nederland is er geen plek in de gevangenissen. In Krimpen aan den IJssel staat zelfs een afdeling met honderd cellen leeg, een kwart van het totaal. Het probleem: een tekort aan personeel.

Veroordeelden genoeg, maar een kwart van de cellen staat leeg

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl