Jop van der Avert met megafoon
NOS Voetbal

FC Dordrecht revelatie in de eerste divisie, met dank aan Feyenoord

Het is zonder twijfel de grootste verrassing in de eerste divisie dit seizoen: FC Dordrecht is na dertig duels nog altijd in de race voor promotie naar de eredivisie. Slechts twee punten scheiden de club momenteel van een plek die recht geeft op directe promotie.

Afgelopen maandag bevestigde FC Dordrecht nog maar eens bij de beste ploegen van de competitie te horen. De ploeg kwam met 0-2 voor op bezoek bij concurrent ADO Den Haag, maar speelde uiteindelijk nog met 2-2 gelijk.

Het tekent de nieuwe krachtsverhoudingen in de Keuken Kampioen Divisie. Vorig seizoen eindigde Dordrecht nog roemloos als achttiende, dit seizoen kunnen 'De Schapenkoppen' het iedereen lastig maken. Hoe heeft de club dit klaargespeeld?

Bescheiden budget tussen financiële zwaargewichten

Afgelopen zomer werd duidelijk welke clubs vol inzetten op promotie. ADO Den Haag en FC Groningen legden tonnen neer voor aanwinsten, terwijl ook clubs als Willem II en SC Cambuur verschillende spelers van naam konden binnenhalen.

Het minder kapitaalkrachtige FC Dordrecht moest het op zijn beurt voornamelijk doen met huurlingen, al werd een bescheiden transfersom betaald voor Jong FC Utrecht-speler Rocco Robert Shein.

Vreugde bij de spelers van FC Dordrecht

Juist die huurlingen helpen FC Dordrecht dit seizoen enorm. Dat is te danken aan een hernieuwde samenwerking met eredivisieclub Feyenoord. Liefst vijf spelers werden gehuurd van de grote buurman.

Talenten Antef Tsongui, Ilias Sebaoui, Shiloh 't Zand en Korede Osundina kwamen allemaal van Rotterdam naar Dordrecht, evenals Guus Baars, die na enkele weken echter al zijn voetballoopbaan op pauze zette.

"Dit jaar zijn er veel puzzelstukjes op de juiste plek gevallen", vertelt trainer Michele Santoni aan RTV Rijnmond.

"Dat komt door de type spelers die we hebben kunnen halen en Feyenoord naar ons heeft gestuurd. We hebben een goede staf en spelersgroep met een positieve energie. Dan komen de resultaten en dan ga je erin geloven."

Stille krachten achter de schermen

De belangrijkste huurling van Feyenoord staat echter niet op het veld, maar werkt achter de schermen aan het succes van FC Dordrecht. Dat is Mark Ruijl, die als Head of Global Football bij Feyenoord sinds afgelopen zomer bij Dordrecht werkt.

Dankzij Ruijl kwamen verschillende spelers op de Dordrechtse radar die eerder onhaalbaar leken. "Met het netwerk van Ruijl geven we ongeveer evenveel geld uit, maar we halen wel betere spelers", vertelt algemeen directeur van FC Dordrecht Hans de Zeeuw.

Ruijl haast zich om zijn eigen rol niet te overschatten. "Vergeet de inbreng van de FC Dordrecht-spelers niet. De spelers van Feyenoord kunnen dankzij jongens als Jop van der Avert, Tim Receveur, Jari Schuurman en Mathis Suray presteren. FC Dordrecht is een goede mix."

De statistieken geven hem daarin gelijk. Suray hoort bij de spelers die in de eerste divisie de meeste kansen creëren, terwijl Schuurman al acht assists gaf. Slechts drie spelers in de eerste divisie overtreffen hem daarin.

Mede daardoor scoorde Dordrecht al 57 keer, waarmee het tot de meest trefzekere teams van de competitie behoort.

Mathis Suray viert zijn treffer

Zo is FC Dordrecht op weg naar de eerste promotie naar de eredivisie sinds 2014. Destijds kwam de stap te vroeg en eindigde de club het seizoen daarop op een laatste plaats na slechts vier zeges in het hele eredivisieseizoen.

Bij 'Dordt' leeft inmiddels de overtuiging dat de club nu wel eredivisieproof is. Algemeen directeur De Zeeuw houdt rekening met alle scenario's.

"Het hele draaiboek hebben we liggen. We kennen onze beperkingen, maar er is in de organisatie al veel aangepakt en aangepast. We kunnen op een vrij normale manier opschalen als we naar de eredivisie zouden gaan."

De stand in de eerste divisie

Een blik op het programma leert dat FC Dordrecht een serieuze kans maakt om tweede te worden en daarmee directe promotie af te dwingen. Vijf van de acht wedstrijden die resteren, speelt de club tegen een ploeg die momenteel in het rechterrijtje staat.

Dordrecht heeft daarbij de luxe dat het de underdog is. Voor veel concurrenten is promotie een harde doelstelling, daar zal de spanning wellicht toeslaan in de laatste weken.

Ook trainer Santoni gelooft in een stunt. "Als we koploper Willem II niet meerekenen, dan zijn er nog vijf clubs die meedoen om de tweede plek. Ik denk dat wij de minste druk hebben. Misschien is FC Dordrecht aan het einde de lachende tweede."

En zelfs als Dordrecht de tweede plek niet weet te bereiken, is er een kans op promotie via de play-offs. Daarin maken zes eerste divisie-teams met de nummer 16 van de eredivisie uit wie het laatste eredivisieticket voor 2024/25 bemachtigt.

Eredivisievoetbal aan De Krommedijk: het zou over enkele maanden zomaar realiteit kunnen zijn. Met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord als bekroning na een ongelooflijke opmars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl