Fermin Lopez schreeuwt het uit
NOS VoetbalAangepast

Jeugdig Barcelona verslaat Napoli en bereikt kwartfinales Champions League

FC Barcelona heeft dinsdagavond in de Champions League voor het eerst in vier seizoenen de kwartfinales bereikt. In een aantrekkelijk duel, dat eindigde in een 3-1 overwinning voor de Catalanen, werd er afgerekend met Napoli.

De geblesseerde Frenkie de Jong keek toe vanaf de tribune, waardoor scheidsrechter Danny Makkelie de enige Nederlander op het veld was.

Barcelona-trainer Xavi toonde vertrouwen in de jeugd: de 16-jarige Lamine Yamal en de 17-jarige Pau Cubarsí begonnen in de basis en ook de 20-jarige Fermin Lopez staond aan de aftrap.

Het was voor het eerst in de Champions League-geschiedenis dat een ploeg het in de knock-outfase aandurfde om twee spelers van maximaal 17 jaar oud in de basis te zetten.

Yamal probeert tegenstander Mario Rui te passeren

Al snel werd duidelijk dat beide ploegen niet naar het olympisch stadion van Barcelona waren gekomen om het gelijkspel uit de heenwedstrijd (1-1) te verdedigen. Met name Barcelona drong aan.

Het was Lopez die vroeg de ban brak voor Barcelona. De 20-jarige middenvelder was al eerder op weergaloze wijze alleen voor de doelman gezet door het verdedigende toptalent Cubarsí, maar wist die kans nog niet op waarde te schatten.

Even later was het wel raak. In de vijftiende minuut bekroonde Lopez een soepel lopende aanval door een voorzet van Raphinha beheerst af te ronden.

Daarmee werd Napoli een klap toegebracht die de Italianen deed wankelen. Nog geen twee minuten na de 1-0 viel namelijk ook al de 2-0. Weer was het Raphinha die aan de basis stond: zijn schot raakte de paal, maar de rebound werd binnengeschoten door Joao Cancelo.

Fermin Lopez heeft Barcelona op 1-0 geschoten tegen Napoli.

Na deze minuten waarin alles mis leek te gaan voor Napoli, toonde de ploeg zich veerkrachtig. Na een halfuur sneden de 'Partenopei' soepel door de verdediging van Barcelona en werd Amir Rrahmani gevonden, die knap afrondde voor de 2-1.

Billenknijpen

De tweede helft bracht weliswaar minder goals dan de eerste, maar de spanning was er niet minder om. Beide ploegen kwamen verschillende keren nog erg dicht bij een treffer.

Middenvelder Jesper Lindstrom zorgde in de 80ste minuut voor het grootste billenknijpmoment in Catalonië. Na een ragfijne voorzet vanaf de linkerflank torende hij boven de Barcelona-defensie uit, maar zijn kopbal ging centimeters naast.

Uiteindelijk werd de beslissing gebracht door Robert Lewandowski, die zijn 94ste goal in de Champions League maakte. Na een ouderwetste tiki-taka aanval door het centrum van Napoli kreeg de Poolse spits een niet te missen kans geboden door Sergi Roberto.

Raphinha stond aan de basis van de eerste twee Barcelona-goals tegen Napoli

Met de 3-1 was het Napolitaanse verzet nog niet gebroken. De Italianen hielden de rug recht, bleven het proberen en raakten vlak voor tijd zelfs nog de lat. Gescoord werd er echter niet meer.

Het is voor het eerst sinds het seizoen 2019/2020 dat Barcelona de laatste acht van de Champions League weet te bereiken. De opluchting in Catalonië was dan ook duidelijk hoorbaar na het laatste fluitsignaal van Makkelie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl