NOS Voetbal

Steen-papier-schaar-list Feyenoord past in rijtje slim voetbalbedrog

De steen-papier-schaar-list van Feyenoord afgelopen zondag - waaruit tegen Heracles de 3-0 volgde - staat niet op zichzelf. Dankzij slim bedrog kun je de tegenstander op het verkeerde been zetten en scoren.

Welke 'innovaties' zijn nog meer memorabel in het voetbal? We maakten een selectie. Maar eerst: wat gebeurde er zondag?

Steen-papier-schaar-list

Santiago Gimenez en Quilindschy Hartman leken in de wedstrijd tegen de Almeloërs via het gebarenspelletje steen, papier, schaar uit te maken wie de toegekende vrije trap vlak buiten het strafschopgebied zou gaan nemen. Maar tot ieders verrassing nam Igor Paixão het vijandelijke doel onder vuur. En met succes.

Steen-papier-schaar-list van Feyenoord

Hartman kwam na afloop met een verklaring voor het toneelstukje. "Wij zijn twee linksbenige spelers, waardoor de keeper zou kunnen verwachten dat een van ons zou schieten, terwijl Igor rechtsbenig is."

Maar er zijn al eerder opmerkelijke listen bedacht in het voetbal.

Het wonder van Weghorst

Je zal maar op achterstand staan en in de laatste minuut van de extra tijd een vrije trap krijgen. De ongelooflijke ontsnapping voor Oranje tegen Argentinië op het WK van 2022 in Qatar.

Teun Koopmeiners schoot de vrije trap niet in één keer op doel, maar speelde Wout Weghorst laag in.

De spits draaide zich vrij en scoorde: 2-2. De variant bleek zijn idee: 'het wonder van Weghorst'.

Weghorst zorgt voor ongekend slot

Uiteindelijk werd Nederland uitgeschakeld na penalty's, maar buitenlandse media waren lyrisch over het bedenksel.

Duo Cruijff-Olsen neemt penalty

In 1982 deed Johan Cruijff wat niemand verwachtte: bij een strafschop tegen Helmond Sport schoot hij de bal niet op doel, maar hield hij het bij een tikje naar zijn Ajax-teamgenoot Jesper Olsen, die terugspeelde waarna Cruijff eenvoudig kon scoren. Keeper Otto Versfeld bleef verbouwereerd achter.

Deze manier van een strafschop nemen is toegestaan en legendarisch in het Nederlandse voetbal. "Curieus natuurlijk", sprak commentator Hugo Walker destijds.

De Cruijff-Olsen penalty

In 2016 herhaalden Lionel Messi en Luis Suárez de Cruijffiaanse strafschop bij FC Barcelona.

Ronaldinho, grondlegger voor 'de muurligger'

Deze vrije trap van Ronaldinho uit 2006 is de reden dat er nu de 'muurligger' zijn intrede deed: iemand die achter de muur van verdedigers gaat liggen om te voorkomen dat de bal laag kan worden binnengeschoten.

Ronaldinho's list uit 2006; sindsdien bestaat de 'muurligger'

Hierboven zie je hoe in de wedstrijd Barcelona tegen Werder Bremen alle verdedigers bij de vrije trap automatisch omhoog springen. Ronaldinho scoort vervolgens met een hard schot onder alle spelers door.

Penalty uit stand

Een hoogstandje van afgelopen weekend: Roda JC-speler Walid Ould-Chikh verraste de keeper van ADO Den Haag met zijn opmerkelijke strafschop.

Walid Ould-Chikh (links) na zijn verrassende strafschop

Ould-Chikh legde de bal neer en schoot na het fluitsignaal plots uit stand zonder aanloop.

Hij is niet de eerste die de keeper overvalt. In 2006 deed Lee Trundle, oud-speler van onder meer Swansea City, alsof hij de bal wilde oppakken, maar terwijl hij nog gebukt stond, schoot hij plots raak.

Stiekem genomen corner

Geef bij een corner de bal een licht tikje en loop dan weg alsof je de bal voor een ander laat liggen om 'm te nemen. De tegenstander verwacht nog steeds een corner, maar je medespeler die naar de bal is geslenterd, loopt ineens op met de bal.

Dankzij dat eerdere tikje was de corner al genomen.

Deze variant deden Manchester United-spelers Wayne Rooney en Ryan Giggs in de wedstrijd tegen Chelsea in 2009. Cristiano Ronaldo schoot binnen, al werd de goal later afgekeurd. Ten onrechte.

Let op: als een variant eenmaal bekend is, kan die ook mislukken. Zoals Oranje ervoer in de kwartfinale van het WK in 2010 tegen Brazilië. De Brazilianen hadden de truc echter door en ontfermden zich over de bal.

Stiekem genomen corner (2)

De bekendste stiekem genomen corner, maar dan anders, was die van Trent Alexander Arnold in de halve finale van de Champions League in 2019 tussen Liverpool en Barcelona.

Alexander-Arnold leek besloten te hebben de corner niet te nemen en liep weg, maar rende ineens snel terug en nam de hoekschop toch terwijl de Barcelona-defensie niet stond op te letten. Divock Origi kon vervolgens de beslissende 4-0 binnentikken.

Grapje, bedankt

Waarom het Pierre-Emerick Aubameyang in de Engelse Premier League niet lukte om Tyrone Mings te verdedigen?

De speler van Aston Villa maakte precies op het goede moment een grap om plots bij de nog hardop nalachende Aubameyang weg te sprinten.

Pierre-Emerick Aubameyang moet hardop lachen om zijn tegenstander Tyrone Mings

Een duur grapje wanneer het tot een goal leidt zoals hier te zien.

Het kan ook mislukken

Zo veel innovaties door spelers zijn er niet op het voetbalveld. En als iemand een list toepast, kan die ook mislukken. Zoals deze vrije trap van Thomas Müller tijdens het WK in 2014.

Duitsland wilde Algerije voor de gek houden door bij het nemen van de vrije trap te doen alsof de aangever struikelt. Op het moment dat de verdediging was afgeleid, nam Müller 'm alsnog.

Daarna werd het zo'n ingewikkeld kaatsspel in de zestien dat de goal ver te zoeken was.

Cruijff-Olsen-mislukking

En ook de eerder genoemde penalty van Cruijff en Olsen is weleens zonder succes overgedaan. In 2005 probeerden de Arsenal-spelers Robert Pires en Thierry Henry de truc van Cruijff te kopiëren. De poging mislukte jammerlijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl