Bij de fokker uit Eersel werden onder andere geiten gevonden
NOS Nieuws

Opnieuw dieren gevonden bij beruchte fokker Eersel, NVWA legt totaalverbod op

Een beruchte hondenfokker in Eersel in Noord-Brabant mag nu helemaal geen dieren meer houden, zijn bedrijf is vanochtend gesloten. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben opnieuw verwaarloosde dieren bij de man aangetroffen, nu onder meer ezels, konijnen en cavia's.

Eerdere misstanden

De fokker kwam al vaker in opspraak. Zo werden eerder meer dan 700 honden bij de man weggehaald. Die zaten in te kleine, vervuilde hokken. Ook kregen ze geen schoon drinkwater. Veel dieren waren vaak ziek en gestrest.

Vorig jaar moest de fokker op last van de rechter zijn bedrijf sluiten omdat de hondenfokkerij in strijd was met het lokale bestemmingsplan. De man trok zich niets aan van het fokverbod en de gemeente legde verschillende boetes op, meldt Omroep Brabant.

Dit is een inval bij de hondenfokker vorig jaar:

Bijna driehonderd honden in beslag genomen in Eersel

Bij een controle vanochtend werden bij de fokker geen honden gevonden, maar wel varkens, pony's, ezels, konijnen, cavia's en pluimvee. "De man had ze naar eigen zeggen voor privédoeleinden", meldt de NVWA. Volgens de instantie bleek tijdens de controle dat de dieren in te kleine en vieze ruimtes leefden. Ook kregen ze niet de juiste zorg.

Geen vertrouwen

De NVWA zegt er geen vertrouwen in te hebben dat de fokker zijn leven betert. Met de sluiting wil de instantie voorkomen dat er nog (huis)dieren op de locatie worden gehouden.

Na een aanpassing van de wet mag de NVWA sinds dit jaar bedrijven sluiten om het welzijn van dieren te beschermen. De NVWA zegt dat het vandaag voor het eerst is dat deze maatregel wordt toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl