Aan de mars deden zo'n 300 mensen mee
NOS NieuwsAangepast

Honderden bij nachtelijke Leidse protestmars na geweld tegen vrouwen

In de binnenstad van Leiden hebben zo'n 300 mensen meegedaan aan een nachtelijke protestmars tegen de recente zedenincidenten in de stad. De deelnemers liepen om middernacht van het Stadhuisplein via het centrum weer terug naar het plein.

De protestmars 'De straat is van iedereen' was een initiatief van de Top 50 Vrouwen Leiden, een netwerk van invloedrijke vrouwen uit de stad. Het vrouwennetwerk maakt zich zorgen over de veiligheid in de Leidse binnenstad na een reeks incidenten. Meerdere vrouwen zijn de laatste weken 's avonds en 's nachts lastiggevallen of aangerand.

"De tocht is rustig verlopen en mensen hebben vooral gesprekken met elkaar gevoerd", zegt een woordvoerder namens de organisatoren tegen persbureau ANP. "Het statement is gemaakt dat je je in Leiden dient te gedragen. Het gevoel dat overheerst is dat het goed is dat we dit met zijn allen hebben gedaan. Het allermooiste zou zijn als dit soort dingen niet meer gebeurt."

De deelnemers wandelden door het centrum en er waren toespraken:

Honderden mensen bij protestmars tegen zedenincidenten in Leiden

Ook burgemeester Van der Velden en verschillende raadsleden en wethouders deden mee aan de tocht. "We willen dat mensen door de stad heen kunnen lopen zoals ze dat willen", zei de burgemeester.

Gevangenisstraf

Het is niet voor het eerst dat Leiden te maken heeft met een reeks zedenincidenten. In 2019 werd de stad ook opgeschrikt door een aantal aanrandingen en verkrachtingen in de binnenstad. Dat leidde tot angst en een gevoel van onveiligheid onder vooral jonge vrouwen.

Een man van 21 uit Leiden werd een jaar later veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Ook moest hij schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl