Sergino Dest (r) juicht

Treffer Dest goud waard voor koploper PSV in Adelaarshorst

Na een ijzersterke eerste helft en een spannende slotfase heeft PSV gewonnen op bezoek bij Go Ahead Eagles. Na een rode kaart voor PSV'er Armando Obispo werd het nog spannend, maar de vroege treffer van Sergiño Dest bleek goed voor drie punten, 0-1.

De uitwedstrijd in Deventer is zelden makkelijk. Een potentiële 'bananenschil' werd het genoemd, waar de koploper over kon uitglijden en de ongeslagen reeks ten einde kon komen.

De Eindhovenaren lieten het er vrijdagavond voor rust heel makkelijk uitzien. Iets te makkelijk misschien, door gemiste kansen mocht Go Ahead tot de laatste minuut hopen. Met de hakken over de sloot bleef PSV voor de 41ste keer op rij zonder nederlaag in de eredivisie.

Bekijk hier de samenvatting en de reactie van Peter Bosz.

Vanwege het Europese treffen met Borussia Dortmund, aanstaande woensdag, kwam PSV al op vrijdagavond in actie. Voor Joey Veerman en Ismael Saibari kwam het duel aan de Vetkampstraat in Deventer te vroeg. Het niet fitte duo bleef buiten de wedstrijdselectie.

Amerikaanse connectie

Johan Bakayoko kreeg rust van Peter Bosz. De jonge Belg die bijna altijd speelt, begon op de bank. Hirving Lozano verhuisde daarom naar de rechterflank, Malik Tillman begon op links, en was al in de eerste minuten een gevaarlijke tandem met zijn landgenoot Sergiño Dest.

De in Neurenberg en Almere geboren internationals van de Verenigde Staten haalden het beste in elkaar naar boven. Tillman trekt graag naar binnen, Dest dribbelt met plezier in de ruimte die Tillman achterlaat op de flank.

Binnen drie minuten leverde het de eerste grote kans van de wedstrijd op, maar op aangeven van Dest stuitte Tillman op de doelman. Even later was het wel raak. Tillman trok het gat, Dest was ongrijpbaar voor zijn tegenstander en deed het ditmaal zelf met een schot in de verre kruising: 0-1.

Door goed keeperswerk van Jeffrey de Lange hield Go Ahead stand en was het verschil in doelpunten halverwege nog minimaal.

Na rust beet Go Ahead van zich af. Ongetwijfeld in de kleedkamer opgezweept door trainer René Hake. PSV deed er alles aan de orde te behouden, maar die was even weg nadat beide ploegen tegelijk een dubbele wissel hadden doorgevoerd.

De stand in de eredivisie

Thibo Baeten, net ingebracht door Hake, liet PSV'er Obispo simpel achter en snelde richting het doel. Daar vond hij met zijn schot keeper Walter Benitez op zijn weg. Even later was Enric Llansana, die andere Go Ahead-invaller, er dichtbij. Maar ook hij stuitte op Benitez.

Bij PSV moesten Isaac Babadi en Bakayoko in het laatste half uur nog aan de bak. Bosz kon het zich niet veroorloven spelers volledig rust te geven, daarvoor had het Go Ahead te lang in leven gelaten. Zeker na de tweede gele kaart, en dus rood, voor Obispo werd het nog spannend.

Met dank aan doelman Benitez, die net als collega De Lange uitstekend keepte, bleef het 0-1.

Het vizier van PSV kan op Borussia Dortmund, waarmee de ploeg van Bosz woensdag strijdt om een plek bij de laatste acht van de Champions League.

Dest bekende na afloop dat hij een weddenschap heeft met assistent-trainer Rob Maas. Drie doelpunten leveren Dest een volle tank op, redt hij het niet moet hij de auto van Maas met de hand wassen:

Dest blij met winnende treffer: 'Nog één goal nodig, anders moet ik auto wassen'