Tijjani Reijnders is trefzeker voor Milan

Reijnders trefzeker voor Milan, Liverpool in één helft klaar met Sparta Praag

Liverpool had aanvoerder Virgil van Dijk niet eens vanaf het begin nodig om tot een uitstekend optreden te komen in de Europa League. Na één helft had de koploper van de Premier League al afgerekend met Sparta Praag. Het werd uiteindelijk in Tsjechië 1-5.

Tijjani Reijnders was belangrijk voor AC Milan. De middenvelder tekende vlak voor rust voor de tweede Italiaanse treffer in de 3-2 zege op Slavia Praag.

Tussendoortje voor Liverpool

De wedstrijd in de Europa League was eigenlijk een soort tussendoortje voor de ploeg van Jürgen Klopp. Zondag staat de kraker tegen Manchester City op het programma in de Premier League en daarom werden enkele belangrijke spelers, zoals Van Dijk en Mohamed Salah, op de bank gehouden. Zij vielen pas later in de wedstrijd in.

Toch stond er met spelers als Andrew Robertson, Luis Díaz, Cody Gakpo en Darwin Núñez nog meer dan genoeg kwaliteit op het veld. Dat bleek ook wel, na zes minuten werd de score al geopend. Alexis Mac Allister schoot een penalty raak.

Núñez deed er na iets minder dan een half uur spelen nog een schepje bovenop door van grote afstand raak te schieten.

Darwin Nunez viert zijn treffer

Daarna kreeg Sparta Praag wel kansen om terug te komen in de wedstrijd, maar de grootste was niet besteed aan aanvaller Veljko Birmancevic.

Een rebound kwam terecht voor zijn voeten, maar hij struikelde de bal uiteindelijk voor een leeg doel naast.

Grote kansen Gakpo

Gakpo, die als enige Nederlander op het veld stond door de blessure van Ryan Gravenberch en de rust voor Van Dijk, had daarna twee keer de 0-3 op zijn schoen.

De eerste poging werd keurig in de korte hoek gekeerd door Peter Vindahl Jensen, maar de tweede poging verprutste de aanvaller helemaal zelf nadat hij de kans zelf prachtig had gecreëerd.

Cody Gakpo kan de 0-3 niet maken

De 0-3 viel vlak voor de theepauze nog wel. Een lange bal liet Núñez twee keer stuiteren voordat hij in de verre hoek raak volleerde. De wedstrijd lag al voor rust in het slot.

Hoop snel de grond in geboord

Toch kreeg Sparta Praag nog wel wat hoop. Birmancevic ontsnapte aan buitenspel en gaf de bal snel voor. Daar liep invaller Conor Bradley ongelukkig tegen de bal: 1-3.

Maar de hoop voor de thuisploeg werd snel de grond in geboord. Binnen tien minuten was het Díaz op aangeven van Harvey Elliott voor de vierde Liverpool-treffer tekende.

Daar hield het niet mee op. De 1-5 viel diep in blessuretijd. De ingevallen middenvelder Dominik Szoboslai mocht ook nog in de feestvreugde meedelen.

Volgende week donderdag is de return op Anfield, maar de zaken lijken al beslist. Liverpool staat al met één been in de kwartfinales.

Brighton krijgt pak slaag, Milan wint nipt

Een andere Engelse ploeg, Brighton & Hove Albion, heeft een flink pak slaag gekregen. Op bezoek bij AS Roma ging de ploeg, die in de groepsfase nog tegen Ajax speelde, met 4-0 onderuit in Rome.

Bij AC Milan was Reijnders belangrijk voor zijn ploeg. De middenvelder tekende vlak voor rust met een harde knal in de korte hoek voor de 2-1 voorsprong tegen Slavia Praag.

Milan leek een makkelijke avond voor de boeg te hebben nadat Slavia Praag-verdediger El Hadji Diouf al na 25 minuten kon inrukken met een rode kaart. De openingstreffer, een kopbal van Giroud, volgde daarna snel.

Maar na de openingstreffer maakte David Doudera snel gelijk voor Slavia. Reijnders en Ruben Loftus-Cheek maakten voor rust alsnog het verschil voor de Italianen.

Een verwoestend schot van Ivan Schranz betekende nog de aansluitingstreffer, maar Milan besliste de wedstrijd na een prachtige individuele actie van Rafael Leão: 4-2.

Oosterwolde scoort ook

Reijnders was niet de enige Nederlander die trefzeker was donderdagavond. Ook Jayden Oosterwolde scoorde.

Hij maakte in de slotfase, op aangeven van Edin Dzeko de 0-2 voor Fenerbahçe bij Union Sint-Gillis. Dusan Tadic tekende voor het slotakkoord met een raak geschoten penalty.