NOS NieuwsAangepast

Beste uit het Oog: ASML, Europapa en Hans Knoop over de Joodse raad

Het kabinet is begonnen met een speciale missie: 'Operatie Beethoven'. Het doel is om ervoor te zorgen dat chipmachinefabrikant ASML in Nederland blijft. Het bedrijf denkt erover om uit te breiden in het buitenland. Het kabinet doet er nu alles aan om dit te voorkomen. Econoom Mathijs Bouman vertelde deze week aan Rob Trip hoe belangrijk ASML voor Nederland is.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de Joodse Raad flink ter discussie. Voorzitters David Cohen en Abraham Asscher vormden de verbinding tussen de nazi's en de Joodse Nederlanders. De pijnlijke geschiedenis rondt de Joodse Raad wordt belicht in een nieuwe dramaserie van de EO. Journalist Hans Knoop schreef er veertig jaar geleden een boek over, dat nu de basis voor de serie vormt. Hij vertelde aan Lucella Carasso waarom het zo belangrijk is dat die geschiedenis verfilmd is.

De lunchvoorstelling Exit Poll van Theater Bellevue en het Nationale Theater is in première gegaan. Het is een politieke satire over twee partijen die een spannende verkiezingsavond beleven. Daarin wordt een uitzonderlijke exitpoll gepresenteerd: 80 procent van de kiezers heeft blanco gestemd. Regisseur Belle van Heerikhuizen deelde bij Wilfried de Jong haar hoop over wat ze bij het publiek hoopt te bereiken.

Europapa, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival, maakte een ongekende start sinds de lancering. Zowel in Nederland als ver over de grens slaat het nummer aan. Binnen enkele dagen werd de clip op YouTube al 5 miljoen keer bekeken. Atze de Vrieze, muziekjournalist bij VPRO's 3voor12, vertelde aan Mieke van der Weij dat Joost Klein als artiest een meester is in het bespelen van het internet.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren.

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl