NOS Nieuws

Week van de Lentekriebels over online weerbaarheid van start

Expertisecentrum Rutgers en de GGD's beginnen vandaag met de Week van de Lentekriebels, een voorlichtingsweek over relationele en seksuele vorming voor basisschoolkinderen. Vorig jaar ontstond er ophef over de week na verspreiding van misinformatie.

De week wordt voor de negentiende keer gehouden. Het thema van dit jaar is online weerbaarheid. "Kinderen brengen een gedeelte van hun vrije tijd online door. Dat is leuk en vergroot hun leefwereld, maar er kleeft ook een keerzijde aan", zegt Elsbeth Reitzema, expert relationele en seksuele vorming bij Rutgers.

Zo kan het voorkomen dat kinderen online ongewenste content tegenkomen, ongepaste verzoeken krijgen of gepest worden. Volgens Reitzema helpt het om thuis en in de klas over online weerbaarheid te spreken. Ze zegt dat je kinderen daarmee leert veiliger online te zijn en dat dat bijdraagt aan het voorkomen van online (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Kindertelefoon

Het thema is bepaald na overleg met de Kindertelefoon, zegt Rutgers. In de leeftijdscategorie van 8 tot 18 jaar krijgt de Kindertelefoon dagelijks zo'n dertig telefoontjes met vragen over online zaken. Dat kan bijvoorbeeld gaan over sexting of het verspreiden van naaktbeelden door anderen. Twee op de drie kinderen tussen de 9 en 12 zien volgens Rutgers weleens naaktbeelden.

"Vaak schrikken kinderen daarvan", zegt Reitzema. "Ze weten dan niet goed wat ze moeten doen en durven dat niet aan hun ouders te vertellen. Je maakt kinderen zelfbewust en vaardig, zodat ze beter in staat om te gaan met verschillende online situaties en ervaringen, zowel de leuke als minder leuke."

Vanuit rechts-populistische hoek werd vorig jaar geageerd tegen de projectweek op sociale media en in de Tweede Kamer. Telegraaf-journalist Wierd Duk uitte verbazing over het lesmateriaal en presentator/opiniemaker Raisa Blommestijn sprak van een "giftige ideologie" omdat volgens haar kleuters les kregen over transgenders en anale seks. FvD-leider Baudet stelde Kamervragen.

De onrust was voor een groot deel gebaseerd op misinformatie. Zo werd de kritiek, die zich toespitste op het lespakket 'Kriebels in je Buik' van Rutgers, soms onderbouwd met voorbeelden die niets met het lespakket te maken hadden. Materiaal dat niet tot het lespakket behoorde, werd zonder context op sociale media geplaatst.

Onder ouders ontstond veel onrust. De kritiek leidde tot bedreigingen aan het adres van medewerkers van expertisecentrum Rutgers. Daarop haalde Rutgers een educatieve video offline om de kinderen die erin voorkwamen te beschermen.

Meer lessen dan ooit

Ondanks de kritiek werden vorig jaar meer lessen dan ooit uit het Kriebels in je Buik-pakket gegeven, zegt Rutgers. Het waren er in totaal bijna 28.000.

Het expertisecentrum zegt dat er in de aanloop naar de Lentekriebels-week van dit jaar niet meer zorgen of vragen zijn binnengekomen. Dat komt volgens Rutgers doordat er beter wordt geïnformeerd. Zo is er een website met uitleg voor ouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl