NOS Sport

Vriendinnen Bol en Klaver na unieke WK-dubbelslag: 'We hebben samen zo'n hoog niveau'

Bol in nieuw record naar WK-goud: 'Records zijn gaaf, uiteindelijk tellen medailles'

Direct na de finish hadden ze door dat ze samen voor een unieke gebeurtenis in de Nederlandse atletiekgeschiedenis hadden gezorgd. De vriendinnen Femke Bol en Lieke Klaver omhelsden elkaar na het mondiale goud (Bol) en zilver (Klaver) op de 400 meter indoor in Glasgow.

"Dit is heel speciaal", straalde Bol. Ze verbeterde haar eigen wereldrecord tot 49,17 seconden. "We hebben samen zo'n hoog niveau."

"Ik wist dat het harder kon dan in Apeldoorn (waar ze twee weken geleden het wereldrecord liep, red.), maar je moet het wel even doen", keek Bol terug op haar recordrace.

Gewenste scenario

Met Klaver had ze drie scenario's uitgewerkt. De meest gewenste situatie kwam uit: Bol op kop na de eerste ronde, Klaver daarachter. Geen Amerikaanse ertussen. En dan keihard doorlopen. Het lukte zoals ze hadden gepland.

"De luxe is natuurlijk dat we allebei heel hard lopen. Je weet nooit wat de rest doet. De Amerikaanse vrouwen kunnen ook heel hard starten. Halverwege hoorde ik via de speaker al dat het was gelukt", glunderde Bol, die inmiddels individueel op Europees- en wereldniveau individuele titels achter naam heeft staan in de buitenlucht en indoor.

Onverslaanbaar

Voor de buitenwereld lijkt het alsof de wereldkampioene niet meer kan verliezen. Na haar tweede plaats bij de WK indoor in 2022 verloor ze in de hal geen enkele race meer op de 400 meter.

"Winnen is niet normaal, hoor. Tegen mijn coach zei ik: ik ben de wereldrecordhoudster, ik mag niet verliezen. Ik heb mezelf best wel veel druk opgelegd. Maar we moeten winnen echt niet normaal gaan vinden", zei de nieuwe wereldkampioene, die binnenkort in de buitenlucht weer het accent op de 400 meter horden gaat leggen.

Op die discipline is ze wereldkampioene, maar ontbreekt nog de olympische titel. Daar gaat ze deze zomer voor in Parijs.

Klaver pakt zilver achter gouden Bol: 'Bizar dat je het met z'n tweeën doet'

"Dit is bizar", zei een glunderende Klaver, die vorig jaar bij EK indoor voor het eerst op een internationaal titeltoernooi een individuele medaille had veroverd. In Istanbul veroverde ze zilver. "Ik ben gelijk achter Femke aan gegaan. Daarna hield ik me voor: houd je hoofd koel. Dat is gelukt. Ik ben zo blij met zilver."

Klaver kende vorige winter nog wel wat problemen, vooral mentaal. "Het was in mijn hoofd een rotzooitje. Daar heb ik hard aan gewerkt. Ik kan nu rustig blijven. Na de training ga ik huppelend naar huis, lekker op de bank liggen."

Klaver was trots op het plan dat ze voor de finale hadden bedacht. "Fantastisch dat we dit met z'n tweeën doen. Bij andere landen zie je atleten wel met elkaar lopen, maar ze praten niet met elkaar. Wij trainen samen, praten samen. Ik haal zoveel energie uit het rennen met Femke."

Eigen levens

Ze zitten niet constant op elkaars lip. Op een finaledag zijn ze niet de hele dag samen. "We leven onze eigen levens. Bij de warming-up houden we elkaar wel in de gaten."

"Natuurlijk word ik wel eens gek van haar, maar je wordt ook wel een keer gek van je allergrootste liefde, van je broertje of je zusje. Maar ik ben trots. Ik heb het zelf gedaan. Ik heb mezelf beloond met een zilveren medaille."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl