Een bus met asielzoekers verlaat het aanmeldcentrum in Ter Apel
NOS Nieuws

COA: al vijf dagen op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

Al vijf dagen op rij verblijven er minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat meldt het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) op de site.

Zeven dagen geleden verstreek de deadline die de rechter in een kort geding in Groningen aan het COA had gesteld: uiterlijk op 22 februari moest COA aan zijn verplichtingen uit de bestuursovereenkomst met Westerwolde voldoen. Dat betekent dat er maximaal 2000 asielzoekers mogen verblijven in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

De rechtbank bepaalde dat het COA per 22 februari 15.000 euro per dag moet betalen voor elke dag dat de bezetting boven het maximum zou uitkomen. Die eerste nacht waren er 2032 mensen in het centrum en ook een dag later, op 23 februari, waren het er nog 58 te veel.

'We doen er alles aan'

"We doen er alles aan om ons aan de bestuursovereenkomst met de gemeente Westerwolde (Ter Apel) te houden en dwangsommen te voorkomen. Door de hoge bezetting bij het COA (100 procent) en de iets hogere instroom is dat niet altijd haalbaar", schrijft het COA daar zelf over op de website.

Toch is het de afgelopen vijf nachten wel gelukt, blijkt uit de door COA gepubliceerde cijfers. Er verbleven tussen de 1942 en 1988 mensen in het aanmeldcentrum. De afgelopen dagen meldden zich rond de 100 nieuwe asielaanvragers per dag bij het aanmeldcentrum.

Biddinghuizen

Asielzoekers zijn naar diverse locaties in het land overgebracht, afhankelijk van waar op dat moment ruimte was en waar mensen gezien hun asielprocedure en eventuele andere specifieke omstandigheden naartoe konden, zo laat het COA weten in een reactie.

Vorige week werden mensen eerst overgebracht naar Biddinghuizen, waardoor het COA in korte tijd een heel eind in de richting van een bezetting van onder de 2000 plekken kwam. "Daarna zijn mensen naar allerlei locaties uitgestroomd", aldus het COA.

Er komen dagelijks plekken vrij op verschillende COA-locaties in het hele land, omdat bijvoorbeeld statushouders naar woonruimte in een gemeente vertrekken of omdat mensen die geen recht op asiel meer hebben "met onbekende bestemming" de opvang hebben verlaten. Ook zijn er mensen die terugkeren naar hun land van herkomst.

Deze lege plekken kunnen worden ingenomen door andere asielzoekers. Daarnaast openen er soms nieuwe locaties of komen er plekken bij die eerder niet beschikbaar waren door een verbouwing. Dit leidt ertoe dat er ook dagelijks mensen vanuit Ter Apel kunnen doorschuiven naar plekken elders in het land.

Toekomst onzeker

Marco Visscher, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Westerwolde, is er niet gerust op dat het op de lange termijn goed gaat. "Per 19 maart moet Biddinghuizen leeg zijn en zodra het weer beter wordt zal de instroom nog meer omhoog gaan. Dan zullen ze dat niet meer redden, verwacht ik."

De woordvoerder van burgemeester Velema benadrukt dat de COA-cijfers dagkoersen zijn. "De druk op de asielopvang is onverminderd hoog en het is een kwetsbare en onzekere situatie."

Het COA meldt dat er nog steeds een tekort aan opvangplekken is. "Door sluiting van grote opvanglocaties komen we op korte termijn duizenden plekken tekort."

Onlangs vroeg demissionair staatssecretaris Van der Burg provincies om snel 5500 extra noodopvangplekken te regelen. Vooralsnog heeft die rondvraag onder de provinciebestuurders niets opgeleverd, zegt het COA. "Er worden wel locaties geopend, zoals in Den Bosch (250 plekken). Daartegenover staan ook weer sluitingen."

Demissionair Van der Burg heeft al toegezegd dat de gemeente Westerwolde geld gaat ontvangen vanwege het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. De gemeente zegt dat er op dit moment nog geen betalingen zijn gedaan en dat het nog niet duidelijk is hoe en wanneer dit gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl