NOS Sport

Deelstra beëindigt loopbaan, voor haar geen derde olympische marathon

Atlete Andrea Deelstra, meervoudig Nederlands kampioene op diverse disciplines, heeft haar topsportcarrière beëindigd. Dat laat ze weten op haar Instagram-pagina.

"Ik heb onverwacht veel berichtjes gekregen via allerlei kanalen. Eerlijk gezegd heb ik nu pas door hoeveel mensen mijn hardlopen altijd op de voet gevolgd hebben. Een hele dikke dankjewel voor deze onvoorwaardelijke support", schrijft ze.

Andrea Deelstra

Afgelopen week - een week waarin veel topsporters een punt zetten achter hun loopbaan (Irene Scouten, Lilian de Geus en Thomas Krol) - moest Deelstra voortijdig uitstappen bij de marathon van Sevilla. "Teleurgesteld, boos, blij, verdrietig, opgelucht en trots," reageerde ze. Ze vertelde dat haar lichaam haar in de steek had gelaten.

Deelstra kampte al geruime tijd met een blessure die uitvalsverschijnselen in haar been veroorzaakte.

De 38-jarige Groningse behaalde NK-goud op de marathon (2013), de halve marathon (2012 en 2018), de steeplechase (2007 en 2010) en de lange cross (2017, 2018). In 2015 liep Deelstra de marathon van Berlijn in 2.26.46, destijds goed voor de vierde Nederlandse tijd. Bovendien nam ze deel aan twee Olympische Spelen.

De finishlijn kwam iets eerder dan gehoopt. Oorspronkelijk wilde Deelstra nog meedoen aan de olympische marathon in Parijs, maar dat was haar niet gegund.

Olympische droom van Parijs

Sinds haar tiende jaar koesterde Deelstra de droom om ooit een marathon tijdens de Spelen te lopen. Twee keer lukte het: in Rio de Janeiro en Tokio eindigde ze respectievelijk als 60ste en 44ste. Ze hoopte deze zomer in Frankrijk haar beste resultaat neer te zetten en richtte zich op een klassering in de top tien.

Deelstra had veel over voor haar olympische droom. Voor de Spelen van Tokio verkocht ze haar woning in Apeldoorn om haar leven als topsporter te kunnen voortzetten. Anders was ze in de financiële problemen gekomen.

2019: olympische droom noopt marathonloopster Deelstra tot verkoop huis

Ondanks haar goede vorm bleek haar lichaam niet meer mee te willen werken. Tijdens de marathon in Sevilla stak haar blessure weer de kop op. Ze wist dat stoppen betekende dat het echt voorbij was.

Deelstra luisterde naar haar lichaam, maar tegelijkertijd kijkt ze uit naar de toekomst. "Van het delen van mijn verhaal en daarmee anderen inspireren (over doelen stellen, planmatig werken, ups en downs, omgaan met tegenslag en succes) tot het verzorgen van hardloopclinics en wie weet wat nog meer", sluit ze af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl