Mike Foppen
NOS Sport

'Datanerd' Foppen loopt tijdens bliksembezoek in Spanje Nederlands record op 10 km

In het Spaanse Castellón liep Mike Foppen gisteren een Nederlands record op de 10 kilometer op de weg. Als eerste Nederlander dook hij met een tijd van 27.59 onder de magische grens van 28 minuten.

Foppen had er met nog één kilometer te gaan vertrouwen in dat hij binnen de 28 minuten zou gaan finishen. "Bij de laatste kilometer zag ik een goede tussentijd en toen dacht ik: met een goeie eindsprint moet het wel lukken", vertelde Foppen bij NOS Langs de Lijn.

De 27-jarige hardloper scherpte het nationale record aan met negen seconden. Abdi Nageeye en Richard Douma deelden het oude record van 28.08. Foppen eindigde in Castellón met zijn nieuwe Nederlands record op de negende plaats.

Liefde voor Nijmegen

Lang heeft Foppen niet genoten van de Spaanse zon. Snel was hij alweer te vinden in zijn geboorteplaats Nijmegen. "Het was een korte business trip. Ik was om half zes uit mijn bed gekomen, om negen uur gaan lopen en om één uur zat ik alweer in de taxi richting het vliegtuig."

Snel weer terug naar huis, want het volgende trainingskamp is alweer over een week. "Ik ben niet zo veel thuis. Zeven maanden in het jaar ben ik in het buitenland. Elke dag in Nijmegen telt voor mij, zo veel liefde heb ik voor de stad."

Eind januari liep de atleet bij indoorwedstrijden in Boston ook al een Nederlands record op de vijf kilometer. Hij noteerde toen een tijd van 13.08,60 en verbeterde daarmee zijn eigen record met drie seconden.

"Ik was toen wat minder met die tijd bezig. Ik was aan het jagen op een olympische ticket." Aan die limiet voldeed Foppen niet, want dan had hij onder de 13.05 moeten lopen.

Olympische Spelen in Parijs

De Nijmegenaar, die al aan de Spelen van Tokio deelnam, moet zich dus nog plaatsen voor de Olympische Spelen van aankomende zomer in Parijs. Foppen kan zich kwalificeren door te voldoen aan de tijdslimiet of door een hoge klassering op de wereldranglijst bij het laatste meetmoment in juni.

Zelf schat de Nederlands recordhouder zijn kansen hoog in om aankomende zomer actief te zijn op de Spelen. "Op de ranking sta ik er heel goed voor. Dus ik moet zeggen dat ik negentig procent zeker ben, en dat is natuurlijk geen honderd procent. Ik ga dus zeker nog jagen op de limiet. En heb ik nog altijd een b-optie met de ranking."

Foppen op de Olympische Spelen van Tokyo 2020

Gefixeerd op die olympische limiet blijft Foppen komende maanden, zoals hij altijd doet, zijn gelopen tijden zelf bijhouden. Zo berekent hij zijn kansen op de Spelen. "Een datanerd", noemt Foppen zichzelf.

"In een olympisch jaar kan alles gebeuren. Iedereen geeft dan toch twee procent extra, ikzelf natuurlijk ook. In een olympisch jaar gebeuren gekke dingen, waarin mensen van wie je het niet verwacht opeens heel erg hard lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl