De rij voor het condoleanceregister
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Honderden mensen bijeen voor doodgestoken tiener in Winsum

In een kerk in het Groningse dorp Winsum was gisteravond de mogelijkheid voor inwoners bij elkaar te komen vanwege het 17-jarige meisje dat een dag eerder werd doodgestoken op straat. Op de bijeenkomst waren honderden mensen.

"We wisten van tevoren niet wat we konden verwachten", zegt dominee Thijs van de Kamp tegen RTV Noord. Hij organiseerde de bijeenkomst, in overleg met de familie van het slachtoffer. "Dat er honderden mensen zijn gekomen, is hartverwarmend. Jonge mensen, kerkgangers, buurtbewoners, vrienden en familie."

Steekpartij

Woensdagavond werd in het Groningse dorp een jonge vrouw van 17 doodgestoken. Ze overleed op straat aan haar verwondingen. Een 19-jarige man is opgepakt als verdachte. De twee kenden elkaar.

De regionale omroep sprak met een groep jongeren die naar eigen zeggen bekenden zijn van het slachtoffer. Volgens hen gaat het om een kwestie in de relationele sfeer.

De politie is bezig met onderzoek. De verdachte zit nog vast en heeft volgens zijn advocaat inmiddels bekend dat hij de vrouw heeft neergestoken, schrijft de regionale omroep.

Stilteruimte

In kerkgebouw De Poort konden mensen een kaarsje aansteken bij een foto van het slachtoffer. Ook was er de mogelijkheid voor inwoners om te praten met vrijwilligers of juist in stilte te bidden. Een aantal familieleden van het meisje was aanwezig. Een deel van hen is verbonden met de kerk.

"Het verdriet wordt niet minder", zegt dominee Van de Kamp. "Hopelijk bracht dit een beetje verlichting voor de familie. En voor inwoners van het dorp is het fijn dat ze even hun hart konden luchten."

Mensen konden een kaarsje aansteken in de kerk

Op de A.S. de Blécourtlaan, waar de steekpartij plaatsvond, is een herdenkingsplek ingericht. Mensen kunnen daar bloemen neerleggen.

Het slachtoffer had een bijbaantje bij een drogisterij in het dorp, die bleef gisteren gesloten. Ook de manege waar ze iedere dag paardreed was gisteren dicht.

Onjuiste informatie

Gistermiddag plaatste iemand een foto op X en beweerde dat daarop de 19-jarige man stond die het meisje heeft doodgestoken. De politie sommeerde de gebruiker het bericht te verwijderen omdat er onjuiste informatie in zou staan. De gebruiker heeft daar gehoor aan gegeven.

"Het is niet de bedoeling dat mensen voor eigen rechter gaan spelen", zegt een politiewoordvoerder. Het delen van privégegevens op sociale media is bovendien strafbaar, benadrukt hij.

"In de nasleep van het steekincident doen wij onderzoek naar de verdachte, de toedracht en alle achtergronden", aldus de woordvoerder. "Het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken of daarover uitspraken te doen."

Advertentie via Ster.nl