Vreugde bij de spelers van AS Roma

Feyenoord struikelt voor de derde keer op rij over AS Roma

Nadat het zich in de afgelopen twee seizoenen al had stukgelopen op AS Roma, is Feyenoord tegen die Italiaanse club opnieuw tegen Europese uitschakeling aangelopen. Na een stevig gevecht in de tussenronde van de Europa League trok Roma thuis na strafschoppen aan het langste eind.

Na 120 minuten was het 1-1, door doelpunten van Santiago Gimenez en Lorenzo Pellegrini in het eerste kwartier. Het heenduel vorige week in Rotterdam was ook in 1-1 geëindigd.

Zowel in de finale van de Conference League in 2022 als in de kwartfinales van de Europa League in 2023 was Roma, toen steeds onder leiding van coach José Mourinho, te sterk gebleken voor Feyenoord. Deze keer, een aantal weken na het ontslag van Mourinho, zegevierde de ploeg van Arne Slot dus opnieuw niet.

Gimenez beëindigt doelpuntendroogte

In het stadion waarin het de laatste jaren zoveel frustrerende avonden beleefde, tegen zowel AS Roma als Lazio, schoot Feyenoord uit de startblokken. In de vijfde minuut kwam een voorzet van Quilindschy Hartman via een verdediger bij Gimenez, die de bal in het doel werkte.

Dat de Feyenoord-spits daadwerkelijk zijn eerste treffer sinds 14 januari bij kon schrijven, was nog kortstondig onzeker. In de herhaling leek het erop dat hij de bal met zijn bovenarm had geraakt, maar de videoscheidsrechter greep niet in.

Santiago Gimenez juicht na zijn treffer in de openingsfase

Feyenoord probeerde daarna door te drukken. Na een soepele tegenstoot kreeg het daartoe ook een grote kans via Mats Wieffer. Zijn inzet werd gekeerd door Roma-doelman Mile Svilar.

Niet veel later kwam de thuisploeg toch alweer langszij. Aanvoerder Pellegrini mocht net buiten het zestienmetergebied aanleggen en krulde de bal fraai langs Feyenoord-keeper Timon Wellenreuther.

Hard tegen hard

In het vervolg van de eerste helft ontspon zich een boeiend gevecht, waarbij het er af en toe fors aan toeging. Onder anderen oud-Feyenoorder Rick Karsdorp probeerde het vuurtje vlak voor rust op te stoken door de confrontatie te zoeken met de Rotterdamse bank.

Een discussie tussen Rick Karsdorp en Quilindschy Hartman (rechts)

Na een kwartiertje afkoelen rook Feyenoord vroeg in de tweede helft bij twee momenten aan een kans. Quinten Timber en Gimenez rukten op richting het Romeinse doel, maar hadden niet het geluk om de bal goed mee te krijgen.

AS Roma zoekt onder coach Daniele De Rossi meer dan onder Mourinho de weg naar voren. Toch hield Feyenoord, onder meer dankzij een sterk spelende Thomas Beelen, de thuisploeg over het algemeen goed van zich af.

Ook een paar minuten voor het einde van de tweede helft, toen Beelen zijn directe tegenstander Romelu Lukaku even kwijt was, bleef Feyenoord overeind omdat Wellenreuther wakker was.

Feyenoord dringt aan in verlenging

In de verlenging nam Feyenoord het initiatief. De Rotterdammers meldden zich nadrukkelijk op de helft van Roma, maar veel meer dan een afstandsschot van invaller Luka Ivanusec en een gevaarlijke voorzet richting Lutsharel Geertruida leverde dat in eerste instantie niet op.

Toen de penaltyserie naderbij kwam en beide ploegen hun laatste krachten eruit persten, nam Yankuba Minteh van dichtbij het Roma-doel nog onder vuur. Genoeg om strafschoppen te voorkomen was het niet.

Santiago Gimenez zoekt de confrontatie met Leandro Paredes

In die penaltyserie kon Feyenoord op voorsprong komen nadat Wellenreuther de inzet van Lukaku tussen de handschoenen had geklemd. Dávid Hancko liet die mogelijkheid met een misser in de daaropvolgende strafschop echter liggen.

Nadat ook de penalty van Alireza Jahanbakhsh op de vuisten van Svilar uiteen was gespat, kwam Roma op matchpoint. Dat werd benut door Nicola Zalewski.