COA haalt mogelijk toch deadline voor maximumaantal asielzoekers Ter Apel
Door middel van tijdelijke oplossingen probeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich te houden aan het maximumaantal van 2000 asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel. Vanavond verloopt de deadline die door de rechter aan de organisatie is gesteld.
Het COA houdt nog wel een slag om de arm of het daadwerkelijk gaat lukken. "We weten nog niet wat de instroom is en het is niet zo dat we honderden plaatsen onder de 2000 gaan zitten", zegt een woordvoerder.
Actualiteitenprogramma EenVandaag meldde gisteren dat het COA zich kan houden aan het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel. Dat is te rigide opgeschreven, zegt het COA hierover, maar duidelijk is wel dat een deel van de asielzoekers naar de opvang in Biddinghuizen zal gaan. Die opvang zou binnenkort leeg zijn, voor aankomende evenementen. Ook op een aantal andere plekken zullen asielzoekers worden ondergebracht.
Het aanmeldcentrum in Ter Apel ligt in de gemeente Westerwolde. Die gemeente had vorige maand in kort geding geëist dat het COA zich houdt aan een maximum van 2000 asielzoekers, zoals in 2010 is afgesproken. De rechter gaf de gemeente gelijk en het COA kreeg vier weken de tijd om hieraan te voldoen.
Dwangsom
Mocht het toch niet lukken, dan moet de opvangorganisatie een dwangsom van 15.000 euro betalen voor iedere dag dat het aantal asielzoekers boven de 2000 ligt. Al maanden wordt dat aantal met enkele honderden mensen overschreden.
De dwangsom speelt een grote rol bij het halen van de deadline, zegt het COA. Toch gaat het nu slechts om een tijdelijke oplossing en niet om iets structureels. "Maar we vinden het belangrijk om te laten zien dat we er alles aan hebben gedaan om opvang te regelen."
Het COA noemde het onderbrengen van asielzoekers op andere locaties een paar dagen geleden al als tijdelijke oplossing om tijd te winnen. Ook toen zei de organisatie dat het probleem daarmee niet is opgelost. "Eind maart hebben we te maken met een tekort van 5500 plekken", schreef het COA hierover. Dat tekort ontstaat doordat de komende tijd een aantal noodopvanglocaties wordt gesloten, terwijl het aantal asielzoekers stijgt.
Vorige maand werd in de Eerste Kamer de spreidingswet aangenomen. Die is bedoeld om asielzoekers beter over Nederlandse gemeenten te verdelen, wat op den duur ook de situatie in Ter Apel zou kunnen verlichten.
Een relatief kleine groep asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning veroorzaakt overlast in Ter Apel. Verslaggever Jeroen Gortworst keek mee in het dorp: