Jans doet oude ploeg Twente pijn en vestigt clubrecord met Utrechtse zege

Bekijk de samenvatting van FC Twente - FC Utrecht

FC Utrecht-trainer Ron Jans heeft zijn terugkeer in de Grolsch Veste opgeluisterd met een 1-0 zege op zijn oude werkgever FC Twente. Jans was de afgelopen drie seizoenen de hoofdtrainer in Enschede.

Door de zege is FC Utrecht nu veertien wedstrijden ongeslagen in de eredivisie, een clubrecord. In het seizoen 1990/1991 bleef de ploeg uit de Domstad dertien duels op rij ongeslagen.

Champions League

Voor Twente betekent de nederlaag dat Feyenoord, dat van RKC Waalwijk won, is uitgelopen in de strijd om de tweede plek in de eredivisie, een plek die recht geeft op automatische deelname aan de Champions League.

Utrecht stijgt twee plekken en staat nu negende in de eredivisie.

Waar Twente geregeld furieus begint aan z'n thuiswedstrijden, wist Utrecht die dadendrang redelijk te beteugelen in de beginfase. De eerste grote kans was zelfs voor de goed druk zettende bezoekers.

Na een schitterend passje van Sam Lammers kreeg Jens Toornstra de perfecte gelegenheid om binnen te schieten, maar zijn inzet van enkele meters afstand ging net naast het doel.

Spetterende minuten

Het bleek de aanzet tot een aantal spetterende minuten, want aan de andere kant was het Ricky van Wolfswinkel die ook bijna de openingstreffer liet aantekenen.

Van Wolfswinkel dichtbij een doelpunt

Na goed doorgaan van Younes Taha, vervanger van de zieke Daan Rots, kwam de bal voor de voeten van de Twente-spits. Met een katachtige reflex tikte Utrecht-doelman Mattijs Branderhorst de bal over. Sem Steijn kreeg niet veel later een nog grotere kans, maar oog in oog met Branderhorst schoot hij naast.

Toornstra in de herkansing

Weer een paar minuten later was het wel raak. Souffian El Karouani leverde een fraaie voorzet af, waarbij Toornstra over de bal maaide. Omdat de Twente-verdediging de bal niet weg wist te werken kreeg de middenvelder een herkansing. Met een tergend langzaam, maar geplaatst rolletje, verschalkte hij keeper Lars Unnerstall voor de 0-1.

Op slag van rust kreeg Twente meer grip op de wedstrijd en dat leverde meerdere grote kansen op. Van Wolfswinkel (tegen het lichaam van El Karouani) en Carel Eiting (net naast geschoten) wisten het doel echter niet te vinden.

Bekijk hieronder de reacties van Ron Jans en Jens Toornstra.

Jans strijdbaar na behalen clubrecord: 'We zijn nog niet klaar'

Na de pauze gebeurde er lang niet veel, totdat winteraanwinst Myron Boadu binnen de lijnen kwam voor Twente. De van AS Monaco gehuurde aanvaller scoorde fraai met een balletje achter het standbeen, al ging die treffer niet door wegens buitenspel.

Even later speelde Boadu zich knap vrij in het strafschopgebied, verschafte zichzelf daarmee een vrije schietkans, maar raakte de bal niet goed en schoot ruim naast.

De wedstrijd kabbelde vervolgens voort richting het einde waarbij beide ploegen de ene slordigheid na de andere aan het publiek voorschotelden. Grote kansen kwamen er ook niet meer waardoor Jans, vooraf nog volop op de schouders geslagen door vele Tukkers, zijn oude ploeg behoorlijk pijn deed.