WK afstanden-blog
NOS SchaatsenAangepast

Teamsprinters lopen wereldtitel én wereldrecord nipt mis • Goud voor Roest en Schouten

liveblog gesloten

Tot morgen!

Daarmee sluiten we de eerste dag van de WK afstanden in Calgary af. Morgen zijn we terug met de ploegenachtervolgingen en de 500 meters.

Programma WK afstanden vrijdag

Roest reflecteert op teamsprints

Bondscoach Rintje Ritsma zag zijn twee teamsprintploegen twee totaal verschillende races neerzetten. De vrouwen werden teleurstellend vierde, de mannen reden een wereldrecord dat later nog nipt verbeterd werd door Canada.

Bekijk hier zijn reactie.

Bondscoach Ritsma over mislukte teamsprint: 'Als mensen niet willen is het niet anders'

Bekijk hier het spektakel op de teamsprint

Spektakel op teamsprint: Nederland rijdt wereldrecord, maar loopt WK-goud toch mis

Trots overheerst bij teamsprinters

Jenning de Boo, Tim Prins en Janno Botman lopen de wereldtitel op twee duizendsten mis, maar zijn achteraf wel trots op hun prestatie. "We hebben zo'n goede race gereden, terwijl we voor het eerst in deze samenstelling rijden."

Teamsprinters 'waren heel even wereldkampioen': 'Mogen trots zijn'

Bekijk hier de teamsprint van de vrouwen

Geen medaille voor teamsprintsters na mislukte race, Canada verovert goud

Even terug naar de 5.000 meter en de wereldtitel van Roest

Bekijk hier hoe Patrick Roest eerder deze avond wereldkampioen op de 5.000 meter werd.

Roest is weer sneller dan Ghiotto en prolongeert wereldtitel op vijf kilometer

Bekijk hier de volledige uitslag

Rit 4, teamsprint (m) | Canada op duizendsten wereldkampioen

Anders Johnson, Laurent Dubreuil en Antoine Gélinas-Beauliau staan te juichen op het middenterrein. Net als de Canadese vrouwen, krijgen de Canadese mannen straks de gouden WK-medaille omgehangen. Het verschil met nummer twee Nederland is zeer nipt: twee duizendsten.

Rit 2, teamsprint (m) | Nederland is wereldrecord alweer kwijt

Wat een spektakel op de teamsprint bij de mannen! Nederland was zojuist nog dolblij met het wereldrecord, maar een rit later is Canada alweer sneller. Al is het heel nipt. Voor het verschil moet naar de duizendsten gekeken worden.

Rit 1, teamsprint (m) | Nederland rijdt wereldrecord

In tegenstelling tot de vrouwen, loopt de teamsprint van de Nederlandse mannen wél perfect. Janno Botman, Jenning de Boo en Tim Prins zetten met 1.17,17 een razendsnelle tijd neer en verbeteren zelfs het wereldrecord, dat in handen was van de Canadezen.

Wat feitjes over de teamsprint (m)

  • Nederland won twee van de vier keer de teamsprint bij een WK: in 2019 en 2020. Canada is de regerend wereldkampioen. Nederland werd vorig jaar met Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer en Wesly Dijs tweede.
  • Kai Verbij is de enige die beide wereldtitels van Nederland meemaakte.
  • De eerste officiële teamsprint werd in wereldbekerverband verreden op 14 november 2015 in Calgary. Nederland won die eerste wedstrijd met Kai Verbij, Ronald Mulder en Stefan Groothuis in 1.18,79.

Loting teamsprint (m)

Dit zijn de vier ritten

Rit 1 23.44 uur Zuid-Korea Nederland
Rit 2 23.47 uur Noorwegen Canada
Rit 3 23.50 uur Verenigde Staten China
Rit 4 23.53 uur Duitsland Polen

Rit 4, teamsprint (v) | Wereldtitel voor Canada

De Canadese teamsprintsters prolongeren hun wereldtitel. Carolina Hiller, Maddison Pearman en Ivanie Blondin zijn de snelste in eigen land: 1.25,14. Het zilver is voor de Verenigde Staten, Polen pakt het brons.

Bekijk hier de volledige uitslag:

Rit 3, teamsprint (v) | Mislukte race Nederland

Het gaat al snel na de start mis bij de Nederlandse vrouwen. Antoinette Rijpma-De Jong kan Marrit Fledderus en Jutta Leerdam niet bijhouden en mist de aansluiting. Nederland rijdt daardoor een verloren race en weet nu al, met nog één rit te gaan, dat het niet op het podium gaat eindigen. Met 1.26,86 staan ze nu al op een vierde plaats.

Rit 2, teamsprint (v) | Canada verslaat Verenigde Staten

De Canadese vrouwen hebben na twee van de vier ritten de snelste tijd in handen: 1.25,14, de zevende tijd ooit gereden op dit onderdeel.

Nu komen voor Nederland Marrit Fledderus, Jutta Leerdam en Antoinette Rijpma-De Jong op het ijs. Nederland is al drievoudig wereldkampioen op dit nummer, maar Canada is de regerend wereldkampioen.

Wat feitjes over de teamsprint (v)

  • Nederland won drie van de vier keer de teamsprint bij een WK: in 2019, 2020 en 2022. Canada is de regerend wereldkampioen. Nederland werd vorig jaar met Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Isabel Grevelt vijfde.
  • Jutta Leerdam maakte alle drie de wereldtitels van Nederland mee.
  • Drie keer werd de teamsprint verreden op de WK Afstanden, in 2022 was het ingevoegd op het WK Sprint. In 2021 stond dit onderdeel niet op het programma tijdens de WK in Heerenveen (in de corona-bubbel).

Loting teamsprint (v)

Dit zijn de vier ritten

Rit 1 23.27 uur Kazachstan Zuid-Korea
Rit 2 23.30 uur Verenigde Staten Canada
Rit 3 23.33 uur Polen Nederland
Rit 4 23.36 uur Duitsland China

Roest met 'het perfecte raceplan' naar goud

"Hij was mooi vlak, het perfecte raceplan", analyseert Patrick Roest slechts enkele minuten na zijn 5.000 meter bij de WK afstanden.

Roest is pas de vierde schaatser die een wereldtitel op de vijf kilometer weet te prolongeren. Alleen Gianni Romme, Chad Hedrick en Sven Kramer gingen hem voor. "Ik heb lang moeten wachten op mijn eerste wereldtitel, maar nu twee keer op rij. Dat is genieten."

Roest rijdt met 'het perfecte raceplan' naar wereldtitel 5.000 meter

Bekijk hier de volledige uitslag van de 5.000 meter

Rit 10, 5.000 meter (m) | ROEST WERELDKAMPIOEN

Patrick Roest is voor het tweede jaar op rij wereldkampioen op de 5.000 meter! Hallgeir Engebraten en Bart Swings komen in de slotrit bij lange na niet aan de tijd van de Nederlander.

Rit 9, 5.000 meter (m) | Roest sneller dan Ghiotto

Een fantastische rit van Patrick Roest! Na een hele vlakke rit klokt hij 6.07,28, waarmee hij onder de tijd van Davide Ghiotto duikt en wel zeker lijkt van het goud.

Helemaal officieel is de wereldtitel van Roest nog niet, want er komen nog twee schaatsers op het ijs: Hallgeir Engebraten uit Noorwegen en Bart Swings uit België. Maar het zou een enorme verrassing zijn als Engebraten en Swings nog aan de tijd van de Nederlander komen.

Rit 8, 5.000 meter (m) | Ghiotto sneller dan Eitrem

Davide Ghiotto laat een sterke race zien. De 30-jarige Italiaan, die dit seizoen nog geen 5.000 meter won, verslaat Ted-Jan Bloemen en klokt 6.08,61. Daarmee is de Italiaan de snelste tot nu toe. Bloemen komt niet verder dan 6.12,66 en weet nu al dat er geen WK-medaille inzit voor hem.

Patrick Roest weet dus wat hem te doen staat om zijn ongeslagen status van dit jaar op de 5.000 meter vast te houden. Hij is gekoppeld aan de Italiaan Michele Malfatti, van wie hij hoogstwaarschijnlijk weinig tegenstand zal krijgen.

Rit 7, 5.000 meter (m) | Knappe rit Eitrem

Sander Eitrem zet een hele knappe tijd neer op de 5.000 meter. De 22-jarige Noor laat een aflopend schema zien en rijdt zelfs twee 28'ers in de slotfase van zijn rit. Hij legt de lat op 6.09,00.

Het is nu de beurt aan Davide Ghiotto, de winnaar van het wereldbekerklassement over de lange afstanden, en Ted-Jan Bloemen.

Roest is met maar één doel in Calgary: winnen

In de rit na Bloemen komt topfavoriet Patrick Roest in actie. De 28-jarige Nederlander is al een jaar ongeslagen op de 5.000 meter en heeft dan ook maar één doel in Calgary. "En dat is voor de winst rijden."

Dat hij de grote favoriet is, brengt wel wat extra druk met zich mee. "Maar ik moet gewoon doen wat ik het hele jaar doe en dat is een mooie race rijden."

Roest rijdt tegen de Italiaan Michele Malfatti en dus niet tegen zijn grote rivaal Davide Ghiotto, maar daar ziet hij ook wel de voordelen van in. "Ik vind het niet erg een rit een beetje alleen te moeten rijden, dan kun je echt op een schema rijden. Dat is misschien nog beter dan wanneer je de strijd aangaat met Ghiotto."

Roest heeft één doel op WK afstanden: 'En dat is voor de winst rijden'

Bloemen staat voor 'belangrijkste vijf kilometer van het seizoen'

Ted-Jan Bloemen, geboren in Nederland maar uitkomend voor Canada, komt in rit acht in actie op de 5.000 meter. "Dit is de belangrijkste vijf kilometer van het seizoen. Ook wel wat belangrijker dan doorgaans een vijf kilometer is op de WK afstanden, want in eigen huis."

De 37-jarige Bloemen, die vier jaar lang het wereldrecord in handen had, houdt er niet zo van om vooraf heel diep na te denken over zijn race. "Uiteindelijk kun je niet meer doen dan je best. Je moet er gewoon 100 procent voor gaan, 101 procent bestaat niet. Dus ik ga gewoon laten zien wat ik kan, dan zien we wel wat het waard is."

Bloemen schaatst WK in eigen huis: 'Belangrijkste vijf kilometer van het seizoen'

Rit 5, 5.000 meter (m) | Loubineaud halverwege de snelste

In rit vijf, de laatste rit voor de dweil, komen Kristian Gamme Ulekleiv uit Noorwegen en Riku Tsuchiya uit Japan niet aan de 6.12,15 van Timothy Loubineaud. De Fransman leidt halverwege.

Chris Huizinga gaat de dweilpauze in als nummer twee, maar wilde eigenlijk op één staan. "Ik was toch iets te gretig in het begin", is de conclusie van de Nederlander. "Dat moet je aan het einde bekopen. Dat is jammer."

Huizinga was 'iets te gretig' op 5.000 meter: 'Moet je bekopen aan het eind'

Rit 4, 5.000 meter (m) | Giovannini en Wenger veel langzamer dan Loubineaud

Andrea Giovannini en Livio Wenger komen geen moment in de buurt van de tijd van Timothy Loubineaud (6.12,15). De Italiaan en de Zwitser klokken respectievelijk 6.24,31 en 6.32,54, de zesde en zevende tijd tot nu toe.

Nog één rit te gaan, voordat er gedweild gaat worden in Calgary.

Rit 3, 5.000 meter (m) | Huizinga geklopt door Loubineaud

Rit drie is een mooi gevecht tussen Chris Huizinga, die dit seizoen liefst twaalf seconden van zijn persoonlijk record afhaalde op de 5.000 meter, en de Fransman Timothy Loubineaud. Huizinga gaat in het eerste gedeelte van de rit aan de leiding, maar halverwege gaat bij Loubineaud de turbo aan.

Huizinga kan niet meer aanhaken, maar rijdt nog wel naar de tweede tijd tot nu toe: 6.15,04. De tijd van Loubineaud is de snelste na drie ritten: 6.12,15. Bosker is inmiddels al gezakt naar de vijfde plaats.

Schouten weet zelf ook niet waar snelle opening vandaan kwam

Irene Schouten staat stralend voor de camera, nadat ze voor het eerst in haar carrière wereldkampioen is geworden op de 3.000 meter. "Ik had echt een hele snelle opening, ik weet ook niet waar die vandaan kwam", aldus Schouten, die al wel de olympische titel op de 3.000 meter veroverde in 2022.

"Ik vind het heel lastig om jaar in jaar uit elke wedstrijd supergoed te zijn. Dat is eigenlijk niet te doen", vertelt Schouten. "Daar moet ik heel veel voor opgeven. In een olympisch seizoen vind ik dat oké, maar in geen olympisch seizoen niet. Daar word ik niet gelukkig van."

Schouten moest diep gaan voor wereldtitel: 'Laatste rondjes waren best wel zwaar'

Bekijk hier hoe Schouten de wereldtitel grijpt

Schouten knokt zich naar eerste wereldtitel op 3.000 meter bij WK in Calgary

Rit 1, 5.000 meter (m) | Bosker verslaat Belchos

Marcel Bosker, die vorig jaar op de WK afstanden debuteerde met een vijfde plaats, verslaat in rit 1 van de 5.000 meter de Canadees Jordan Belchos. Hij zet 6.23,87 neer.

In rit drie komt de volgende Nederlander in actie: Chris Huizinga, die heeft aangekondigd risico te willen gaan nemen. "Het is wel een WK, dus je moet ook risico nemen. Als je risico neemt, kan het fout aflopen, maar zonder risico kom je er sowieso niet."

Huizinga wil 'risico nemen' op vijf kilometer in Calgary: 'Je moet wel op een WK'

Wat feitjes over de 5.000 meter (m)

  • Sven Kramer won de meeste wereldtitels op de 5.000 meter. Liefst acht keer was de gouden medaille voor de inmiddels gestopte Kramer. Gianni Romme is de nummer twee op deze lijst met drie gouden WK-medailles op de vijf kilometer.
  • Drie keer kende de vijf kilometer een volledig Nederlands podium: 2001 met Bob de Jong, Verheijen en Romme, 2003 met Uytdehaage, De Jong en Verheijen en in 2015 met Kramer, Bergsma en Douwe de Vries
  • Patrick Roest kan voor de veertigste keer een wedstrijd over 5.000 meter op zijn naam schrijven en voor de tiende keer op een rij. Dat is voor hem uniek. Een serie van negen zeges heeft hij wel al een keer eerder geproduceerd, die serie eindigde op de WK in 2020 toen hij werd gediskwalificeerd wegens het niet dragen van de correcte armband (na het rijden van de vierde tijd).

Zo laat starten de Nederlanders en favorieten op de 5.000 meter

Loting 5.000 meter (m)

Rit 1 21.41 uur Marcel Bosker (Ned) Jordan Belchos (Can)
Rit 3 21.56 uur Timothy Loubineaud (Fra) Chris Huizinga (Ned)
Rit 8 22.47 uur Davide Ghiotto (Ita) Ted-Jan Bloemen (Can)
Rit 9 22.55 uur Patrick Roest (Ned) Michaele Malfatti (Ita)
Rit 10 23.03 uur Hallgeir Engebraten (Nor) Bart Swings (Bel)

Bekijk hier de volledige uitslag van de 3.000 meter

Rit 10, 3.000 meter (v) | SCHOUTEN WERELDKAMPIOEN

Irene Schouten is wereldkampioen op de 3.000 meter!

Schouten gaat razendsnel van start, sneller dan iedereen. Ze schudt de Canadese Valerie Maltais direct van zich af en pakt een flinke marge ten opzichte van de tijd van Isabelle Weidemann. Die marge werd in de laatste rondes wel kleiner, maar Schouten knokt zich naar 3.57,10 en pakt daarmee voor het eerst de wereldtitel op de 3.000 meter.

Het zilver gaat verrassend naar Weidemann, die nooit eerder een individuele WK-medaille pakte. Martina Sáblíková pakt brons, haar 25ste medaille op de WK afstanden. Marijke Groenewoud wordt vierde en valt dus net buiten het podium.

Rit 9, 3.000 meter (v) | Groenewoud komt ook niet aan tijd Weidemann

Het publiek in Calgary gaat erin geloven, nu ook Marijke Groenewoud niet aan de tijd van Isabelle Weidemann komt. De regerend Europees kampioene stort in het tweede gedeelte van haar 3.000 meter behoorlijk in en komt uit op 3.59,81, de derde tijd tot nu toe.

Alleen topfavoriet Irene Schouten en de Canadese Valerie Maltais komen nu nog op het ijs. Komt er een Canadese wereldkampioen of lukt het Schouten onder de 3.58,01 te duiken?

Rit 8, 3.000 meter (v) | Sáblíková verslaat Wiklund, maar niet Weidemann

Ragne Wiklund wordt dik verslagen door Martina Sáblíková en wordt dus hoe dan ook onttroond als wereldkampioen. Maar die wereldtitel op de 3.000 meter zal ook niet naar de 36-jarige Sáblíková gaan, want de Tsjechische is met 3.58,33 langzamer dan Isabelle Weidemann. Wiklund zet met 3.58,84 de derde tijd tot nu toe neer.

Rit 7, 3.000 meter (v) | Ook Han bijt zich stuk op tijd Weidemann

Ook de Chinese Han Mei en de Japanse Yuna Onodera komen niet aan de tijd van Weidemann. Han komt het dichtst in de buurt met 4.03,73, de tweede tijd tot nu toe. Onodera klokt met 4.07,60 de zesde tijd.

Nu is het tijd voor een van de favorieten voor de titel: regerend wereldkampioen Ragne Wiklund. Zij rijdt tegen Martina Sáblíková, de Tsjechische zesvoudig wereldkampioen en wereldrecordhouder op deze afstand.

Rit 6, 3.000 meter (v) | Weidemann nog altijd de snelste

Ook Momoka Horikawa uit Japan en Magdalena Czyszczon uit Polen komen niet aan de tijd van Weidemann. De Japanse, die bij de eerste wereldbeker van dit seizoen tweede werd, zet een tijd neer van 4.06,07. Daarmee staat Horikawa voorlopig derde. De Poolse Czyszczon komt met 4.15,35 niet in de top tien.

Rit 5, 3.000 meter (v) | Dul niet opgewassen tegen Yang

Elisa Dul is in haar rit niet opgewassen tegen de Chinese Yang Binyu, die de rit wint in 4.04,86. De Nederlandse WK-debutante blijft met 4.06,53 ver boven haar persoonlijk record (3.59,30) en zet de tot nu toe derde tijd neer.

De snelste tijd is nog in handen van de Canadese Isabelle Weidemann: 3.58,01.

Rit 4, 3.000 meter (v) | Weidemann veruit de snelste

Isabelle Weidemann zet veruit de snelste tijd tot nu toe neer. De 28-jarige Canadese, die nog nooit een individuele WK-medaille veroverde maar wel olympisch brons op de Spelen van 2022, voltooit haar 3.000 meter in 3.58,01. Ze duikt daarmee als eerste schaatsster vandaag onder de 4 minuten.

Rit 3, 3.000 meter (v) | Manganello en Haugen langzamer dan McGregor

De tijd van McGregor heeft de derde rit overleefd. De Amerikaanse Mia Manganello (4.08,99) en de Noorse Sofie Karoline Haugen (4.11,00) zijn langzamer dan de Zwitserse.

Rit 2, 3.000 meter (v) | McGregor veel sneller dan Takahashi

Takahashi heeft niet lang kunnen genieten van de snelste tijd. De Zwitserse Kaitlyn McGregor duikt er in rit twee al onder: 4.07,68. Ze verslaat in haar rit de Amerikaanse Greta Myers, die nu de tweede tijd in handen heeft met 4.10,28.

Rit 1, 3.000 meter (v) | Takahashi verslaat Lorenzato

De eerste tijden zijn neergezet op de 3.000 meter. Takahashi klokt 4.10,73 en verslaat daarmee Lorenzato, die 4.12,04 neerzet. De favorieten zullen niet schrikken van deze tijden.

Seizoen vol vraagtekens voor Weidemann

Terwijl de eerste twee schaatssters onderweg zijn (Yuka Takahashi uit Japan en Laura Lorenzato uit Italië), kijken wij alvast vooruit naar de vierde rit. Daarin start de Canadese Isabelle Weidemann, de winnares van olympisch brons in 2022.

Weidemann heeft een seizoen "vol vraagtekens" achter de rug. "Vroeger als ik snel trainde, dan schaatste ik ook snel. En dat is dit jaar niet het geval. Dus ik ben zoekende. Ik heb wel hard gereden in de training, maar dat kwam niet tot uiting in de wedstrijd."

Ze wil dit weekend bij de WK afstanden dan ook vooral weer haar ritme vinden. "Het komt nu terug, dus ik hoop dat ik weer met een sterk gevoel aan de start sta."

Weidemann op WK in schaatsjaar vol vraagtekens: 'Ik ben zoekende, dus ik ben benieuwd'

Kijk nu live mee

Het schaatsen is vanaf nu live te zien via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app en op NPO 3. Ireen Wüst en Mark Tuitert kijken vooruit samen met presentator Jeroen Stomphorst. Om 20.30 uur wordt het allereerste startschot gegeven.

Zo laat starten de Nederlanders en favorieten op de 3.000 meter

Loting 3.000 meter (v)

Rit 5 20.52 uur Yang Binyu (Chn) Elisa Dul (Ned)
Rit 8 21.08 uur Ragne Wiklund (Nor) Martina Sáblíková (Tsj)
Rit 9 21.14 uur Marijke Groenewoud (Ned) Ivanie Blondin (Can)
Rit 10 21.19 uur Irene Schouten (Ned) Valerie Maltais (Can)

Wat feitjes over de 3.000 meter

  • Martina Sáblíková won de meeste wereldtitels op de 3.000 meter. Liefst zes keer was de gouden medaille voor de inmiddels 36-jarige Tsjechische. En ook dit jaar doet ze weer mee. De inmiddels gestopte Ireen Wüst is de Nederlandse met de meeste wereldtitels op de drie kilometer. Zij won drie keer goud.
  • Twee keer in de WK-historie werd er geen bronzen medaille uitgereikt op de 3.000 meter, omdat er een ex-aequo was op de tweede plaats: in 1999 deelden Tonny de Jong en Claudia Pechstein het zilver in Heerenveen (4.07,49) en in 2004 in Seoul werden Gretha Smit en Anni Friesinger tweede in 4.13,85.
  • Calgary is de ijsbaan waar op 2 maart 2001 (dus bijna 23 jaar geleden) voor het eerst binnen de 4 minuten werd geschaatst. Claudia Pechstein reed destijds bij de World Cup naar 3.59,27.
2007: Martina Sáblíková na haar eerste wereldtitel op de 3.000 meter

Debutant Dul geniet in de buitenlucht van Quebec

Elisa Dul debuteert op de 3.000 meter op de WK afstanden. Voordat ze naar Calgary vertrok voor de wereldkampioenschappen, trok ze met verslaggever Robbert de Rijk naar een buitenbaantje in Quebec.

Met WK-debutant Dul buitenijs op: 'In het zonnetje, dat heeft wel wat'

Schouten won nog nooit WK-goud op 3.000 meter

Drie olympische titels en vijf gouden medailles op zowel de EK als de WK afstanden, maar Irene Schouten won nog nooit een wereldtitel op de 3.000 meter.

"Maar de belangrijkste heb ik gelukkig wel", verwijst Schouten naar haar olympische succes op de drie kilometer in Peking. "Ik hoop dat ik fit ben, goed rijd en er alles uit kan halen. Dan gaan we kijken wie de beste is."

In laatste rit

Schouten rijdt in de laatste rit (om 21.20 uur) tegen de Canadese Valerie Maltais. Nog voor de loting bekend werd, noemde Schouten haar als een van de grootste uitdagers, samen met ploeggenote Marijke Groenewoud (rit 9 om 21.14 uur) en good-old Martina Sáblíková. Twee rijders die je volgens Schouten nooit moet onderschatten.

Schouten won nog nooit WK-goud op 3 km: 'Hoop dat ik fit ben, kijken wie de beste is'

Wie, wat, waar, Wüst

Ireen Wüst, goed voor vijftien gouden medailles op de WK afstanden, blikt vanuit Calgary elke dag vooruit op de WK afstanden.

Wüst is voor de achttiende keer in het ijsstadion van Calgary, maar dit keer niet als schaatsster. "De eerste keer was in 2003", weet Wüst zich nog te herinneren. In die tijd deden de mobiele telefoons van de schaatsers het niet in het stadion. "Heb toen met kwartjes in de telefooncel m'n ouders gebeld om te vertellen dat ik een wereldrecord junioren had gereden."

Hoge verwachtingen van Roest en Schouten

Wüst sprak in aanloop naar deze eerste dag van de WK afstanden met de grote favoriet op de 5.000 meter: Patrick Roest, die vertelde te hopen op een directe strijd met Davide Ghiotto. Maar inmiddels is de loting bekend en is Roest gekoppeld aan een andere Italiaan: Michele Malfatti.

Op de 3.000 meter verwacht Wüst veel van Irene Schouten.

Wie, wat, waar, Wüst: 'Moest hier ooit nog kwartjes in de telefooncel gooien'

Zo ziet het programma eruit voor vandaag

Programma WK afstanden donderdag

WK afstanden van start

De WK afstanden gaan vanavond van start en in dit liveblog houden we je daarvan op de hoogte. We beginnen in Calgary met twee lange afstanden: de 3.000 meter voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen. De eerste dag van deze WK wordt afgesloten met de teamsprint voor vrouwen en mannen.