Op zeebodem gevonden muur uit steentijd mogelijk oudste van Europa
Een kilometerlange muur die bij toeval voor de Duitse kust werd gevonden, is mogelijk het oudste Europese bouwwerk uit de steentijd. Archeologen hebben bepaald dat de structuur 11.000 jaar geleden aangelegd is, waarschijnlijk om op rendieren te jagen.
De rij van ruim 1500 stenen werd in 2021 aangetroffen op 21 meter diepte voor de kust van Rerik. Wetenschappers deden daar met onderwatersondes onderzoek naar de bodemgesteldheid, maar troffen een rotspatroon aan dat onmogelijk op natuurlijke wijze had kunnen ontstaan.
Tussen enkele onverplaatsbaar zware rotsen hadden de makers kleinere stenen van enkele tientallen kilo's zwaar gelegd. Zo ontstond parallel aan een oever een barrière van maximaal een meter hoog. De wetenschappers hebben die de Blinkermuur gedoopt, naar de naam van een heuvel in de buurt.
De onderzoekers gaan ervan uit dat prehistorische jagers hier rendieren in de val hebben laten lopen. De muur dwong de dieren richting het water, waar jagers op hun prooi lagen te wachten.
"Er woonden destijds waarschijnlijk minder dan 5000 mensen in Noord-Europa. Rendier was voor hen een belangrijke voedselbron", legt hoofdonderzoeker Jacob Geersen van de universiteit van Kiel uit. "Door de dieren in een fuik te leiden, konden ze die op de oever of in het water makkelijker doden met hun wapens."
Elders ter wereld zijn al eerder van dit soort enorme hinderlagen gevonden, zoals in de Arabische woestijn en onderwater in de Grote Meren van de VS. Voor Europa is eentje van dit formaat uniek.
De Blinkermuur is waarschijnlijk aan het einde van de laatste ijstijd onderwater verdwenen, toen de zeespiegel steeg door smeltwater. Wetenschappers konden dat bewijzen door de leeftijd te bepalen van de grond waarop de stenen neergelegd zijn. Zo werd duidelijk dat de muur pakweg twee keer zo oud is als Stonehenge of de Nederlandse hunebedden.
De onderzoekers zijn van plan meer onderzoek te gaan doen naar de vondst. Daarnaast zijn ze van plan meer van de zeebodem hier in kaart te brengen, omdat het vermoeden bestaat dat er meer van dit soort stelsels te vinden zijn.