NOS NieuwsAangepast

Vulkaan weer uitgebarsten in IJsland

In het zuidwesten van IJsland is een vulkaan uitgebarsten, voor de derde keer in enkele weken tijd. Er is een scheur van zo'n drie kilometer lang ontstaan in de buurt van Grindavík, een dorpje dat in december ook al bedreigd werd door lava.

De beelden van de nieuwe uitbarsting:

Vulkaan op IJsland barst voor tweede keer dit jaar uit

De uitbarsting begon rond 06.30 uur Nederlandse tijd, in de regio Sýlingarfell. De lava stroomt westwaarts richting de zee, zo meldt de IJslandse publieke omroep RUV.

Kuuroord ontruimd

Volgens de hulpdiensten is er geen directe bedreiging voor het dorpje Grindavík of een nabijgelegen energiecentrale, die op enkele kilometers afstand liggen. Grindavík werd in november al ontruimd na een serie aardbevingen, en inwoners zijn sindsdien nog niet teruggekeerd.

Sinds de ontruiming vonden er drie vulkaanuitbarstingen plaats in de regio: in december, januari en vandaag.

Zuinig met heet water

Een resort en kuuroord dat dichter bij de uitgebarsten vulkaan ligt, Blue Lagoon, is nu ook weer ontruimd. Een toegangsweg tot het resort raakte vandaag beschadigd door de lava.

Elders raakte ook een waterleiding voor heet water beschadigd. Inwoners van het schiereiland Suðurnes, waarop de uitbarsting plaatsvond, is gevraagd om zuinig aan te doen met heet water en elektriciteit.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl