Team Jonk (Kohler, advocaat Quant en Jonk) in de zaal in Zeist
NOS Voetbal

Jonk voorlopige winnaar in arbitragezaak FC Volendam: 'Maar sta hier met rotgevoel'

Team Jonk is woensdagavond in Zeist als voorlopige winnaar uit de strijd gekomen in de arbitragezaak die was aangespannen door FC Volendam.

De arbitragecommissie sprak een tussenoordeel uit in de zaak waarin duidelijk werd dat de club geen recht heeft op schadevergoeding en technisch manager Wim Jonk en hoofdtrainer Matthias Kohler hun salaris doorbetaald moeten krijgen.

Het is nog niet de hoofduitspraak in deze zaak. Die moet op korte termijn volgen.

'Heel pijnlijk'

'Dat je gelijk krijgt, is mooi. Maar ik sta hier met een rotgevoel, of je nou wint of verliest. Dit is allemaal heel onnodig geweest", zei Jonk na afloop van de zitting. "Wij hebben er keihard voor geknokt dat het stadion weer vol zit en als je ziet hoe er nu met elkaar wordt omgegaan, dat is heel pijnlijk."

Volendam had de zaak aangespannen om een schadevergoeding te krijgen van Jonk en Kohler, omdat die twee in de ogen van de club na een statement zouden zijn opgestapt zonder zich aan een opzegtermijn te hebben gehouden.

In december vorig jaar besloot de raad van commissarissen (rvc) van Volendam het bestuur, met voorzitter Jan Smit, te ontslaan. Team Jonk verklaarde zich solidair aan Smit en kondigde met het statement aan te vertrekken. Volendam zag dat statement als een directe opzegging.

Jonk blij met winst in arbitragezaak: 'Maar ik sta hier met een rotgevoel'

De arbitragecommissie oordeelde in zijn tussenoordeel dat Volendam had moeten navragen wat er bedoeld werd met het statement in plaats van het te zien als een directe opzegging. Daarnaast vindt de commissie dat Jonk en Kohler nog altijd recht hebben op (achterstallig) loon.

Team Jonk eiste ook nog (een restant van) bonussen die na handhaving in de eredivisie worden uitgekeerd. De commissie wilde daar geen uitspraak over doen en hoopte dat beide partijen eruit zouden kunnen komen met een mediator.

FC Volendam en Jonk zien dat laatste niet gebeuren en zo komt er binnenkort een 'hoofduitspraak' van de arbitragecommissie.

Moddergooien

Tijdens de zitting in Zeist werd veel modder over en weer gegooid. Jonk zei dat er over hem ook veel roddels in het dorp worden verspreid en dat er een gigantisch machtsspel is ontstaan.

"Ik hou niet van slachtofferschap. Maar wij worden aan alle kanten beschadigd. Dit raakt mijn reputatie en dit raakt mij persoonlijk."

Jaap Veerman in de zaal in Zeist

Jonk liet nogmaals weten dat hij nooit van plan was geweest meteen op te stappen. Hij had graag zijn werkzaamheden nog overgedragen voor hij zou vertrekken.

"De RvC wilde zo graag van ons af, dat ze ons statement gebruiken als een soort knuppel om ons weg te werken. Ik denk niet in macht, ik denk in voetbal. Ik loop niet zomaar weg, ik laat de boel niet zomaar in de steek", aldus Jonk.

'Hatelijk statement'

Jaap Veerman, die als voorzitter van de rvc het bestuur wegstuurde, bleef bij zijn standpunt. "Het was een hatelijk statement om de club te laten ontploffen. Ik had geen enkele twijfel of het een directe opzegging was. Daar twijfel ik nog steeds niet aan. Dat was het voor mij gewoon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl