Bush en Beckwith
NOS Nieuws

Brandweerman overleden die met president Bush op puinhoop 9/11 stond

De Amerikaanse brandweerman Bob Beckwith, die wereldberoemd werd in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001, is op 91-jarige leeftijd overleden. Beckwith stond samen met George W. Bush op een verwoeste brandweerwagen bij de ingestorte Twin Towers toen de president de reddingswerkers toesprak.

Op de bewuste dag in 2001 was de toen 69-jarige Beckwith al zeven jaar met pensioen. Op het moment dat hij hoorde van de aanslagen besloot hij zijn oude uniform uit de kast te halen en naar Ground Zero af te reizen.

Drie dagen na de aanslagen bezocht president Bush voor het eerst de rampplek. Om een beter beeld van Bush te krijgen, klom Beckwith op de verwoeste brandweerwagen.

'Jij blijft hier!'

Niet veel later vroeg een man aan hem of de plek veilig was en of Beckwith wellicht een belangrijk iemand omhoog wilde helpen. Kort daarop stak president Bush zijn arm omhoog. Nadat Beckwith de president op de brandweerauto had geholpen, wilde hij ervan afstappen, maar Bush hield hem tegen. "Waar ga je heen? Jij blijft hier", zei hij.

President Bush begon vervolgens via een megafoon aan zijn speech, met een arm om Beckwith heen:

"Ik kan je horen. De rest van de wereld hoort je. En de mensen die deze gebouwen hebben neergehaald, zullen ons binnenkort allemaal horen", schreeuwde Bush. Waarna de menigte juichte en scandeerde: "USA, USA, USA." Beckwith lachte.

Bush omschreef het moment later als zeer emotioneel. "Ik wilde dat er een brandweerman naast mij stond. Het was een verklaring van solidariteit."

Contact gehouden met Bush

Ook daarna bleef Bush contact houden met Beckwith. Zo werd de brandweerman uitgenodigd in het Witte Huis en stuurde Bush hem de Amerikaanse vlag waarmee hij op de cover van tijdschrift Time stond. Toen Beckwith enkele jaren geleden problemen kreeg met zijn gezondheid kreeg hij een steunbetuiging van de oud-president. Vandaag heeft Bush de vrouw van Beckwith gebeld en haar zijn medeleven overgebracht.

In een verklaring schrijft Bush trots te zijn dat hij in de dagen na 9/11 naast Beckwith stond. "En het was een voorrecht om door de jaren heen contact met hem te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl