NOS Nieuws

Wekdienst 5/2: Veiligheidsraad over aanvallen VS • Eindbedrag Giro 555 bevingen Turkije en Syrië

Goedemorgen! De VN-Veiligheidsraad komt bij elkaar voor een spoedvergadering over de Amerikaanse aanvallen op doelen in Irak en Syrië. En Giro 555 maakt bekend wat de eindopbrengst is van de inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Eerst het weer: het waait flink en die wind blijft nog wel even. Wel is er in de loop van de dag af en toe ruimte voor de zon. Het blijft met 10 graden vrij zacht.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De VN-Veiligheidsraad komt bijeen voor een spoedvergadering over de Amerikaanse aanvallen op bondgenoten van Iran in Irak en Syrië. De aanvallen van vrijdagavond waren een vergelding voor de dood van drie Amerikaanse militairen in Jordanië. De vergadering is aangevraagd door Rusland.
  • Giro555 maakt om 07.00 uur bekend wat de eindopbrengst is van de inzamelingsactie voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië in februari vorig jaar. Meer dan 50.000 mensen kwamen hierbij om het leven. Achter Giro555 zitten dertien hulporganisaties die onder meer acute en levensreddende steun bieden.
  • Het Hongaarse parlement stemt mogelijk over toetreding van Zweden tot de NAVO. Het komt op verzoek van de oppositie bij elkaar. Het is onduidelijk of regeringspartij Fidesz ook komt. Als dat niet zo is, kan er niet gestemd worden. Hongarije is het enige NAVO-lid dat nog niet heeft ingestemd met de Zweedse toetreding.

Wat heb je gemist?

In een flatgebouw in Dordrecht heeft vannacht enkele uren een zeer grote brand gewoed. Daarbij kwam veel rook vrij. De brand woedde op de elfde verdieping en sloeg over naar de twaalfde verdieping en het dak.

Vijf mensen moesten worden nagekeken vanwege het inademen van rook. Zeker 75 bewoners van de flat werden opgevangen in een hotel in de buurt.

Rond 03.00 uur was de brand onder controle en zo'n twee uur later konden de bewoners tot en met de achtste verdieping weer terug naar huis. De huizen op de bovenste vier verdiepingen zijn onbewoonbaar verklaard.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Radiomaker Jan van Veen is overleden op 79-jarige leeftijd. In zijn radioprogramma Candlelight droeg hij, op geheel eigen wijze, romantische gedichten van luisteraars voor.

Zo klonk het allerlaatste Candlelight-gedicht van Jan van Veen op Sky Radio:

Zo klonk het allerlaatste Candlelight-gedicht van Jan van Veen op Sky Radio

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl