Wayne Kramer op een optreden in Californië in 2013
NOS Nieuws

MC5-gitarist Wayne Kramer (75) overleden, grondlegger van de punk

De Amerikaanse gitarist Wayne Kramer is op 75-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de oprichters van de band MC5. Volgens muziekblad Rolling Stone behoort Kramer tot de 250 beste gitaristen aller tijden en was hij grondlegger van de punkmuziek.

Begin jaren 60 richtte Kramer samen met schoolgenoot Fred Smith de band op, die in 1965 de naam MC5 kreeg. De naam is een verwijzing naar Detroit, waar de band werd opgericht. Een paar jaar later brak de groep door met Kick out the Jams. De plaat werd op de radio gecensureerd, vanwege de zin "Kick out the jams, motherfuckers!". Het nummer werd later veelvuldig gecoverd door onder meer Jeff Buckley en Pearl Jam.

Kick out the Jams bij een concert in 1970.

Activisme

De band was overduidelijk links, tegendraads en activistisch. De muzikanten sloten zich aan bij de White Panther Party, een links-radicaal politiek collectief. Een van de oprichters van het collectief, John Sinclair, was ook de manager van MC5.

Na discussies over opvattingen en drugsgebruik ging MC5 in 1972 uit elkaar. Gitarist Kramer ging verder als solo-artiest en trad vanaf 2018 op met de tribuutband MC50.

Wayne Kramer overleed vrijdag aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl