Koki Ogawa

NEC komt valse start na rust te boven en boekt overtuigende zege op Heracles

NEC heeft een uiteindelijk probleemloze thuiszege op Heracles Almelo geboekt. Het ging door een vroeg Almeloos doelpunt en voortreffelijk keeperwerk van Michael Brouwer weliswaar met een 0-1 achterstand de rust in, maar het eenrichtingsverkeer in De Goffert werd na rust ook omgezet in doelpunten: 3-1.

Heracles beleefde een vliegende start in Nijmegen. Terwijl de spelers van NEC in de derde minuut dachten aan een overtreding op Kodai Sano, die ook aangeslagen bleef liggen, voetbalden de gasten gewoon door. De bal kwam uiteindelijk bij Emil Hansson, die de bal op het hoofd van Jizz Hornkamp legde: 0-1. Voor de spits was het al zijn derde doelpunt in de vier wedstrijden die hij speelde na vijf maanden blessureleed.

Kort daarop onderschepte Sontje Hansen een terugspeelbal van Heraclied Brian De Keersmaecker, maar die werd gered door doelman Brouwer. Een schot van Mees Hoedemakers ging rakelings naast en leidde evenmin tot de gelijkmaker. Sterker, voormalig NEC-speler Jordy Bruijns leek zelfs de 0-2 binnen te tikken, ware het niet dat de van PSV gehuurde aangever Fredrik Oppegard buitenspel had gestaan.

Meeste reddingen

NEC voerde de druk op maar Brouwer, de doelman met de meeste tegentreffers dit seizoen in de eredivisie maar ook met de meeste reddingen, stond paraat bij schoten van Hansen, Koki Ogawa en Tjaronn Chery en een kopbal van Dirk Proper.

Heracles-doelman Michael Brouwer met een van zijn vele reddingen

Er moest een stafschop aan te pas komen om de 31-jarige keeper te verschalken. Tot voor kort een klusje voor Magnus Mattsson, maar de veel scorende Deen werd afgelopen week voor 5 miljoen euro verkocht aan FC Kopenhagen. En dus ging Ogawa, die zelf de penalty verdiende na een duwfout van Sven Sonnenberg, achter de bal staan: 1-1.

Geen penalty, wel een treffer

Daarmee bleek de ban gebroken. Kort daarop hoefde Ogawa, pas de eerste Japanner die een strafschop benutte in de eredivisie sinds Ritsu Doan voor FC Groningen in september 2018, een voorzet van Hansen slechts te schampen om de 2-1 te laten aantekenen.

Ogawa werd even later de kans op een hattrick ontnomen toen scheidsrechter Marc Nagtegaal na een overtreding op Hansen de bal bij nader inzien toch buiten het strafschopgebied legde in plaats van op de stip. Voor het scoreverloop maakte dat niet veel uit, want Tjaronn Chery schoot de vrije trap dwars door de muur: 3-1.

Daarmee was halverwege de tweede helft de strijd gestreden in Nijmegen. De buit was binnen voor NEC, dat voor het vijftiende eredivisieduel op rij het net had gevonden - een evenaring van het clubrecord uit 2012 - en aan de laatste zeven wedstrijden niet minder dan zeventien punten heeft overgehouden.

Chery: 'Een slechte vrije trap, maar ik ben blij met de goal'