Wekdienst 2 februari
NOS Nieuws

Wekdienst 2/2: Uitspraak Gerechtshof zaak Oekraïne tegen Rusland • WK veldrijden in Tsjechië

Goedemorgen! Het Internationaal Gerechtshof doet een uitspraak in de zaak die Oekraïne tegen Rusland heeft aangespannen. En in Tsjechië begint de WK veldrijden.

Eerst het weer: Vandaag is het vrijwel bewolkt in heel het land, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Vanavond is er in het oosten en noorden kans op wat lichte regen. Het wordt zo'n 9 graden.

Het weer van vrijdag 2 februari

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Internationaal Gerechtshof doet een uitspraak in de zaak die Oekraïne tegen Rusland heeft aangespannen omdat Moskou het genocideverdrag zou hebben geschonden bij de invasie van februari 2022.
  • Edwin Evers is na ruim vijf jaar terug op Radio 538 met zijn eigen programma. De radio-dj nam in 2018 afscheid na 18 jaar Evers Staat Op. Nu is de dj terug met een wekelijkse vrijdagmiddagshow.
  • In het Tsjechische Tábor wordt het WK veldrijden geopend met de Mixed Team Relay, de gemengde estafette met renners uit alle categorieën. De wedstrijden zijn live te zien in de NOS-app en op NOS.nl.
  • De internationale schaatsers hervatten hun wereldbekerseizoen in Quebec. Op het Canadese ijs beginnen de vrouwen met de 1000 meter, gevolgd door de mannen. Daarna strijden onder anderen Irene Schouten en Marijke Groenewoud om de winst op de 3000 meter. Alle afstanden zijn vanaf 19.25 uur live te volgen bij de NOS.

Wat heb je gemist?

Het afgelopen jaar is bij 128.000 nieuwe patiënten de diagnose kanker gesteld, 2000 meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie die het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) deelt in aanloop naar Wereldkankerdag aanstaande zondag.

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat het stadium wanneer de kanker wordt vastgesteld sterk verschilt tussen de kankersoorten. Zo worden kanker van de schildklier, baarmoeder en een melanoom in ongeveer 70 procent van de gevallen in een gunstig stadium ontdekt, terwijl bij kanker van de slokdarm, maag, galwegen en alvleesklier dat slechts in ongeveer 10 procent van de diagnoses het geval is.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Hoe schiet je een wolf? Een cursus voor jagers is in de maak. Volgens Omroep Gelderland is de Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN) bezig om een programma te maken.

Onlangs werd besloten dat de provincie Gelderland met paintball mag schieten op de wolf. Hoewel de provincie gisteren besloot de ontheffing daarvoor niet te verlengen omdat er momenteel geen probleemwolven zijn, is de SJN toch een cursus aan het opzetten.

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl