NOS Nieuws

Inflatie loopt weer op, prijzen ruim 3 procent hoger dan jaar eerder

Het leven is weer wat duurder geworden. In januari was de inflatie 3,2 procent, volgens de eerste snelle berekening door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder was de inflatie nog 1,2 procent.

Het inflatiecijfer geeft aan dat de prijzen van producten en diensten in januari ruim 3 procent hoger waren dan een jaar geleden.

In de voorlopige cijfers is niet exact te zien wat er afgelopen maand in prijs is gestegen. Het CBS meldt alleen dat voedingsmiddelen, dranken en tabak ruim 4 procent duurder waren dan een jaar eerder.

Bij diensten stegen de prijzen met bijna 5 procent. De dalende tarieven van gas, elektriciteit en stadsverwarming dempen het inflatiecijfer iets.

Sinds juli 2022 bestrijdt de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie door de belangrijkste rentetarieven stapsgewijs op te trekken. Tien rentestappen verder staat de basisrente inmiddels op 4 procent.

De hogere rente van de ECB werkt door in allerlei marktrentes, zoals leenrente, hypotheekrente en spaarrente. Door het lenen van geld duurder te maken wil de centrale bank geld uitgeven ontmoedigen. Daarmee wordt de vraag naar diensten en producten teruggedrongen en zakken de prijzen.

De ECB stuurt voor de hele eurozone op een gemiddelde inflatie van zo'n 2 procent. Dat lijkt dit jaar voor de meeste eurolanden te gaan lukken, hoewel er onderling vrij grote verschillen zijn.

Vertekend

Het inflatiecijfer van het CBS wordt enigszins vertekend door een andere rekenmethode voor de energieprijzen die het CBS sinds juni vorig jaar gebruikt. Vroeger rekende het CBS met de prijs van nieuwe energiecontracten, in plaats van met de prijs van de feitelijk lopende energiecontracten.

De prijs van die lopende energiecontracten lag langere tijd voor veel huishoudens lager dan die van de nieuwe energiecontracten. De oude inflatiecijfers waren door die energieprijzen overtrokken hoog.

Het nieuwe inflatiecijfer is dus correcter, al duurt het nog wel tot juni dit jaar voor het effect van de veranderde rekenmethode uit het cijfer is verdwenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl