Belgische boeren zetten hun tractoren in om de Achterhaven, een deel van de haven van Zeebrugge, te blokkeren
NOS Nieuws

Avondspits in België en Frankrijk gehinderd door boerenacties

In delen van België en Frankrijk wordt het verkeer nog altijd lamgelegd door protesterende boeren. De boeren, die vooral demonstreren tegen de volgens hen te strenge Europese milieuregels, rukken verder op naar Brussel en Parijs.

In België zorgden protesterende boeren voor problemen in de avondspits in verschillende delen van het land. Vooral rond Halle, ten zuiden van Brussel, is veel overlast voor het verkeer. Boeren bezetten de ring bij Halle in beide richtingen.

Op de E40 in Bertem is de verwachting dat ongeveer 200 tractoren richting Brussel gaan rijden. Daarnaast is er hinder in en rond de haven van Zeebrugge door blokkades en ook op de A11 tussen Knokke en Brugge loopt het verkeer vast door boerenacties.

Op de Antwerpse ring is er nog altijd hinder van de blokkade van vanochtend. In de omgeving van het Sportpaleis, in de richting van Gent, is de linkerrijstrook afgesloten door schade aan het wegdek. Die schade is veroorzaakt door brandstichting door demonstranten vanochtend.

De acties vonden gedurende de dag op verschillende plekken in België en Frankrijk plaats:

Boeren blokkeren wegen in Frankrijk en België

Aanstaande donderdag trekken Belgische boeren naar Brussel om daar te gaan demonstreren tijdens de Europese top. Die top zou gaan over de Europese steun voor Oekraïne, maar lijkt te worden gekaapt door de demonstrerende boeren in verschillende Europese landen.

Blokkades in Frankrijk

Ook in Frankrijk duren de protesten voort en worden autosnelwegen geblokkeerd. Om 18.00 uur vanavond waren er in Île-de-France, de regio rond Parijs, zeven snelwegen gesloten.

Daarnaast is de belangrijkste toegangsweg tot de luchthaven van Toulouse geblokkeerd door boeren. Volgens Franse media werden stapels hooi en banden in brand gestoken op een rotonde voor het vliegveld.

De Franse boeren hebben vergelijkbare grieven als hun collega's uit België. Ze zeggen dat ze niet genoeg betaald krijgen en verstikt worden door buitensporige Europese regelgeving op het gebied van milieubescherming.

Vanuit het zuiden van Frankrijk is sinds gisteren een uitdijend konvooi van tractoren onderweg naar Parijs. De boeren zijn op doorreis naar Rungis, ten zuiden van de hoofdstad, waar het grootste voedseldistributiecentrum van het land is. Het konvooi zou de nacht doorbrengen tussen Vierzon en Orléans.

Onder druk van de protesten probeert de Franse regering op verschillende manieren de boeren tegemoet te komen. De nieuwe premier Attal besloot eerder al de verhoging van de belasting op landbouwdiesel te schrappen, maar die toezegging is voor de boeren niet voldoende.

Vandaag deed Attal er nog een schepje bovenop door te zeggen dat er uitzonderingen op de Europese regels voor Franse boeren moeten komen. "Onze landbouw is een kracht en ook onze trots. Dus, ik zeg het hier plechtig: er moet een Franse landbouwuitzondering komen. Boeren hebben ook twijfels en wachten op antwoorden en oplossingen."

'Geen inkomen zonder Europa'

De Franse president Macron zei vandaag dat hij op Europees niveau "de regels wil blijven vereenvoudigen", maar tegelijkertijd moet volgens hem "de waarheid hersteld worden" en Europa "niet de schuld worden gegeven van alles". Daarbij zei Macron, die in Zweden is voor een tweedaags bezoek, dat zonder het gemeenschappelijke landbouwbeleid Franse boeren geen inkomen zouden hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl