President Biden
NOS Nieuws

Biden zweert wraak voor aanval op legerbasis, maar wil geen oorlog met Iran

"Twijfel er niet aan, alle betrokkenen zullen verantwoording moeten afleggen op een tijdstip en manier die wij kiezen." Met die woorden eindigt de verklaring van president Biden over de droneaanval gisteren op een Amerikaanse legerbasis in het noordoosten van Jordanië, waarbij drie Amerikanen omkwamen en zeker 40 Amerikanen gewond raakten.

Het Pentagon zegt dat er aanwijzingen zijn dat de aanval het werk is van de sjiitische militie Kataib Hezbollah. De beweging staat op internationale terreurlijsten, wordt gesteund door Iran en heeft banden met Hezbollah in Libanon.

Sinds het begin van de oorlog hebben deze pro-Iraanse groepen Amerikaanse bases in de regio 150 keer aangevallen. Daarbij maakten ze gebruik van drones, raketten en mortieren. Het is voor het eerst dat deze groepen een Amerikaanse basis in Jordanië aanvallen en voor zover bekend de eerste keer dat er doden zijn gevallen. Het is de vraag of de situatie in het Midden-Oosten hierdoor verder escaleert.

De Republikeinen in het Amerikaanse parlement willen dat de VS hard terugslaat. "Deze agressie had al veel eerder serieus genomen moeten worden, lang voordat deze dappere Amerikanen hun leven verloren", zei Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat.

"Het enige antwoord is vernietigende militaire wraak op de terroristische strijdkrachten van Iran", zei een andere Republikeinse senator.

Een satellietfoto van de Amerikaanse legerbasis Tower 22 in Jordanië

Het ligt voor de hand dat de VS bases van pro-Iraanse milities in Irak en Syrië zal aanvallen. Dat gebeurt vaker. Maar het is de vraag of Biden Iran zelf zal aanvallen. Dat is niet waarschijnlijk zolang Iraanse betrokkenheid niet is aangetoond.

De Iraanse minister van Informatie zegt dat leden van de "As van Verzet" zelf beslissen of ze de VS aanvallen. Met de As van Verzet bedoelt hij de pro-Iraanse groepen in de regio die zich met geweld tegen Israël en de VS keren.

"Ik heb er vertrouwen in dat de regering-Biden op een proportionele manier zal reageren,", zei de Democratische senator Jack Reed. Witte Huis-woordvoerder John Kirby zei vanmiddag dat de VS niet uit is op een oorlog met Iran of andere landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl