Tractoren blokkeren de A4 bij Parijs
NOS NieuwsAangepast

Franse boeren blokkeren wegen rond Parijs, regering wil hen tegemoetkomen

Franse boeren hebben sinds vanmiddag meerdere toegangswegen van en naar Parijs geblokkeerd, uit protest tegen werkomstandigheden in de sector. De politie houdt de situatie met zo'n 15.000 agenten in de gaten.

Met honderden tractoren hebben de boeren bij Parijs onder andere de A13, A4 en A6 bezet. "We hebben begrepen dat de boodschap niet aankomt zolang de protesten ver van Parijs zijn", zei Arnaud Rousseau, voorzitter van landbouworganisatie FNSEA.

De afgelopen weken werden al snelwegen in andere delen van het land geblokkeerd. De Franse boeren willen minder belastingen, minder milieumaatregelen en minder bureaucratie.

De boeren blokkeren meerdere wegen richting Parijs:

Franse boeren blokkeren wegen rond Parijs: 'Bevolking staat achter ons'

Bij vliegveld Roissy en de voedselgroothandel van Rungis is een grote politiemacht op de been. Een belangrijk deel van de Parijse voedselvoorziening komt daar vandaan.

Tegemoetkoming Franse regering

De boeren zijn over tal van zaken ontevreden. Zo vinden ze de (natuur)wet- en regelgeving "verstikkend". Daarnaast leidt import van buiten de EU, onder andere uit Oekraïne, ertoe dat hun prijzen onder druk staan. Boeren zeggen dat ook de supermarkten hen onder druk zetten om het effect van de inflatie te dempen voor de consument.

Als eerste handreiking haalde de Franse regering vrijdag een streep door een plan om de belasting op landbouwdiesel te verhogen. "We zullen de boeren boven alles zetten", zei de Franse premier Attal toen.

Ook wil de Franse regering dat de Europese regels voor braakliggende landbouwgrond worden versoepeld. Franse boeren moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om Europese landbouwsubsidies te ontvangen. Zo moeten ze vier procent van hun grond bestemmen voor natuurherstel. Dat kan door land braak te laten liggen.

Boeren willen van deze regel af zodat ze de grond kunnen gebruiken voor landbouw. President Macron zal deze week op een EU-top in Brussel op versoepeling van de regels aandringen, zegt landbouwminister Marc Fesneau.

Demonstraties in België

Ook in België zijn demonstrerende boeren vanavond de snelweg opgegaan. Ook zij vinden de Europese natuurregels te streng en willen een hogere prijs voor hun producten.

De Belgische boeren rijden al toeterend op wegen in en rond Brussel. Vooral het verkeer aan de westkant van Brussel zou zijn stilgelegd door de blokkades. Op de wegen worden vuren aangestoken en er lopen mensen over de snelweg. Ook komende dagen worden er demonstraties verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl