De stroompiek werd veroorzaakt door koperdiefstal in een transformatorhuisje in het Groningse dorp
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Enexis en Pekela kijken naar vergoeding voor gedupeerden door spanningspiek

Netbeheerder Enexis en de gemeente Pekela onderzoeken hoe ze de gedupeerden van de spanningspiek afgelopen vrijdag kunnen helpen. Eerder zei de netbeheerder nog schade niet te willen vergoeden en verwees gedupeerden naar de verzekeraar.

De piek in de nacht van donderdag op vrijdag werd veroorzaakt door koperdiefstal in een transformatorhuisje. De spanning voor woningen is doorgaans tussen de 220 en 240 volt, maar door de diefstal was dat korte tijd zo'n 400 volt. Het gevolg was schade aan apparaten als boilers, koelkasten en televisies.

Na het incident kregen gedupeerden de raad om een schadeformulier in te vullen. Enexis liet vervolgens weten dat de schade niet wordt vergoed. Het bedrijf voelt zich juridisch niet aansprakelijk omdat de schade is ontstaan door koperdiefstal. Volgens de netbeheerder moeten gedupeerden de schade daarom claimen bij hun eigen verzekeringsmaatschappij.

Die houding leidde tot irritatie bij burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela. "Vrijdagmiddag liet Enexis nog weten dat mensen een formulier konden invullen, maar 's avonds begonnen ze iedereen af te zeggen", zei hij tegen RTV Noord.

Gesprek

Vandaag was er een gesprek tussen de gemeente en Enexis. De netbeheerder zegt nu te zullen kijken of gedupeerden die niet of onvoldoende verzekerd zijn, alsnog geholpen kunnen worden: "We zijn een maatschappelijk betrokken bedrijf en willen daarom goed kijken of we iets voor deze groep kunnen betekenen", zegt Enexis.

De netbeheerder gaat nu eerst in kaart brengen hoeveel gedupeerden er zijn en hoe groot de schade is. De gemeente en netbeheerder organiseren donderdag een informatiebijeenkomst.

Advertentie via Ster.nl