NOS Nieuws

Wekdienst 29/1: Eerste leerlingen maken doorstroomtoets • Haagse tijdcapsule open

Goedemorgen! Vandaag beginnen de eerste leerlingen van groep 8 aan de nieuwe doorstroomtoets en in de academische ziekenhuizen van Amsterdam en Rotterdam worden vondelingenkamers geopend, voor moeders die niet meer voor hun kind kunnen zorgen.

Eerst het weer: De ochtend begint fris, maar omdat de zon regelmatig schijnt, loopt de temperatuur snel op. Vanmiddag is het in een groot deel van het land 10 of 11 graden, en in het zuidoosten plaatselijk 13 graden. Later vandaag neemt de bewolking vanaf zee toe. De komende dagen heeft bewolking vaak de overhand, met een enkele keer regen. Het blijft zacht.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag beginnen de eerste leerlingen in groep 8 met de nieuwe doorstroomtoets die mede moet bepalen naar welke middelbare school ze gaan.
  • In de academische ziekenhuizen van Amsterdam en Rotterdam worden vondelingenkamers geopend. Moeders kunnen daarnaartoe als ze niet meer voor hun kind kunnen zorgen.
  • En bij de renovatiewerkzaamheden bij het Binnenhof is onlangs een tijdcapsule gevonden, onder de sokkel van een standbeeld van koning Willem II. De Haagse burgemeester Van Zanen gaat de capsule om 12.30 uur openen.

Wat heb je gemist?

De gemeentebelastingen stijgen dit jaar fors, blijkt uit cijfers van het CBS. Gemeenten verwachten 8,5 procent meer belasting te innen. Dat is de grootste toename sinds 2007.

Vooral de onroerendezaakbelasting, de ozb, zorgt voor meer inkomsten bij gemeenten. Die belasting is gebaseerd op de WOZ-waarde, en die steeg het afgelopen jaar ruim 16 procent.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Wijk aan Zee als droombestemming. Dat ligt misschien niet helemaal voor de hand, maar voor schaakliefhebbers is niets minder waar. Het Tata Steel-toernooi is inmiddels afgelopen, maar omroep NH sprak nog met Sagar Shah, de Mart Smeets van de Indiase schaakwereld.

Vanuit de miljoenenstad Mumbai deed hij verslag van het evenement. Hij gaf commentaar voor zijn 1,5 miljoen volgers op YouTube bij de schaakpartijen in Wijk aan Zee. "Ik ben er alleen nog nooit geweest", vertelt hij aan de regionale omroep.

Sagar Shah verzorgt livestream Tata Steel Chess Tournament vanuit India

Tijdens het Noord-Hollandse schaaktoernooi is Wijk aan Zee het epicentrum van de schaakwereld, ook in India. "Je hebt het gezegde 'eerst Napels zien en dan sterven', maar voor schaakspelers geldt dat voor het dorp Wijk aan Zee", lacht Shah. "Het is een droom van me om er ooit heen te gaan. Maar ik maak het een beetje goed door commentaar te geven in mijn studio."

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl