Politie bij de Santa Mariakerk in Istanbul na de aanval
NOS NieuwsAangepast

Twee verdachten opgepakt voor aanval in kerk Istanbul

De Turkse politie heeft twee verdachten opgepakt voor de aanval op een kerk vanochtend in Istanbul. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Bij de aanval viel een dode, volgens Turkse media een 52-jarige man. De daders kwamen gemaskerd de Santa Mariakerk binnen op het moment dat er een mis bezig was.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe ze een man neerschieten die voor hen loopt en vrijwel meteen daarna weer vertrekken. Na het incident sloegen ze op de vlucht.

Op deze bewakingsbeelden is te zien hoe de gemaskerde mannen de kerk binnenvallen:

Gewapende mannen vallen kerk in Istanbul binnen

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanval via Telegram opgeëist. Een afdeling van IS zegt de aanval te hebben uitgevoerd na een oproep van IS-leiders om joden en christenen aan te vallen.

Minister Yerlikaya van Binnenlandse Zaken bevestigt dat de verdachten banden hebben met IS. Volgens hem zijn het twee buitenlandse staatsburgers: een burger van Tadzjikistan en een Rus.

President Erdogan heeft telefonisch zijn steun betuigd aan een priester die aan de kerk verbonden is. Paus Franciscus bracht zijn condoleances over tijdens het wekelijkse Angelus. "Ik spreek mijn verbondenheid uit met de gemeenschap van de kerk", zei hij.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu is meer dan 99 procent van de inwoners in Turkije islamitisch, maar wonen er ook 180.000 christenen in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl