Heerenveen geeft zege op AZ uit handen door blunder Noppert: 'Doodziek van'

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - AZ

Het was zondag weer geen beste middag voor Andries Noppert. De doelman die op het WK in Qatar nog het doel verdedigde voor het Nederlands elftal gaf in de eredivisie met een flater een bijna zekere overwinning van sc Heerenveen weg tegen AZ: 2-2.

"Ik ben hier doodziek van. We doen al genoeg dingen fout, het moet altijd beter, maar op zo'n manier...", aldus Noppert, die de bal tegen een medespeler aanschoot en die vervolgens in het eigen doel zag verdwijnen.

Het is niet zijn eerste blunder deze periode. Twee weken geleden was hij tegen PEC Zwolle de dupe van een polletje en voor de winterstop was hij ook niet in topvorm.

De wedstrijd tussen de nummer vier (AZ) en elf (Heerenveen) van de ranglijst was amper begonnen toen het al misging in Heerenveen. Vanuit het uitvak werd vuurwerk op het veld gegooid. De wedstrijd werd daarop tijdelijk gestaakt.

Niet heel erg verrassend, aangezien ook de vorige twee ontmoetingen door toedoen van de supporters werd onderbroken.

Vuurwerk werd op het veld gegooid vanuit het uitvak

Na de gedwongen pauze was het in eerste instantie AZ dat beter uit de startblokken kwam. Denso Kasius had een fraaie lange bal in huis op topschutter Vangelis Pavlidis. De AZ-spits twijfelde geen moment en kopte de bal minstens net zo mooi over Heerenveen-keeper Noppert heen.

Daarmee kwam de Griek op twintig doelpunten te staan, één meer dan Feyenoord-spits Santiago Gimenez op de topscorersranglijst.

Wedstrijd draait helemaal om

Daarmee leken de Alkmaarders op een zetel te zitten, maar de wedstrijd kantelde volledig. Feyenoord-huurling Patrik Walemark draaide een bal het strafschopgebied in en zag Jordy Clasie die in eigen doel werken: 1-1.

Daarna was het Kasius die weer een hoofdrol op zich nam, maar nu in negatieve vorm. De back van AZ stapte bij een duel vol op het lichaam van Heerenveen-verdediger Pawel Bochniewicz en kon, na ingrijpen van de VAR, met rood vertrekken.

Tegen tien man nam Heerenveen na rust ook de leiding in de wedstrijd. Osame Sahraoui gaf een afgemeten voorzet op de geheel vrijstaande Luuk Brouwers, die de Friezen hard liet juichen: 2-1.

Het was niet dat AZ daarna de nederlaag alvast kon opschrijven en geen kansen meer kreeg. Sterker nog, invaller Ernest Poku kon in een tegenstoot de 2-2 op de borden zetten na een individuele actie, maar zijn schot belandde aan de verkeerde kant van de paal.

Ook kreeg Pavlidis twee minuten voor tijd nog een gigantische kans op de gelijkmaker, maar de Griek schrok van de vrijheid die hij kreeg.

Flater

Een nederlaag leek daardoor het gevolg, maar de flater van doelman Noppert voorkwam een Fries feestje. Een diepe bal van Jens Odgaard kwam uit bij de keeper, die de bal twee minuten voor tijd tegen zijn eigen verdediger Bochniewicz schoot.

De bal rolde daarna tergend langzaam in het eigen doel.