Vrouwen in Nairobi protesteren tegen femicide
NOS Nieuws

Protesten tegen femicide in Kenia: 'Alleen zwakke mannen vermoorden vrouwen'

In Kenia zijn mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen femicide, ofwel vrouwenmoord. Duizenden mensen verzamelden zich in steden in het hele land. De betogers vinden dat de regering moet ingrijpen.

Volgens Amnesty International zijn in Kenia tussen 2016 en 2023 meer dan 500 vrouwen vermoord. Dit jaar waren dat er tot nu toe meer dan 10.

In onder meer Nairobi, Mombassa en Nakuru kwamen mensen bijeen om te demonstreren. De meeste betogers waren vrouwen, veel van hen droegen T-shirts met namen van slachtoffers. Andere hadden shirts aan met teksten als "Stop killing us", en "Alleen zwakke mannen vermoorden vrouwen". Ook riepen ze leuzen als "We zijn geen dieren".

"Ik ben hier omdat ik boos ben", zegt een 33-jarige vrouw tegen de BBC. "Het is verkeerd, we zijn het zat en we willen dat er iets aan gedaan wordt." Een andere demonstrant zegt dat mannen en jongens verantwoordelijkheid moeten nemen, in plaats van dat vrouwen zichzelf moeten beschermen. "We moeten onze zonen bijbrengen dat het moorden moet stoppen."

  • Reuters
    Een vrouw protesteert in Nairobi
  • Reuters
    Honderden vrouwen bij het protest in Nairobi
  • Reuters
    Een demonstrant in Nairobi
  • Reuters
    Honderden demonstranten in Nairobi

In Kenia zijn er wetten tegen gendergerelateerd geweld, maar toch worden zaken niet snel bij de rechter behandeld. Een van de verdachten in een zaak van vorige maand had eerder meerdere vrouwen gemarteld, maar de politie had volgens persbureau AP niets tegen hem ondernomen.

Volgens de directeur van de Law Society of Kenya, een bureau dat advocaten en de overheid adviseert, duurt het door een tekort aan rechters lang voor er actie wordt ondernomen, waardoor daders niet afschrikt worden.

De demonstranten eisen gerechtigdheid. Ze roepen de regering op om femicide te berechten als aparte misdaad en niet alleen als moord. Daarnaast willen ze dat de daders sneller worden berecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl