Een jongetje na een Israëlische aanval in Rafah
NOS Nieuws

Gazanen putten weinig hoop uit tussenvonnis: 'We hoopten dat oorlog zou eindigen'

Een dag na het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof is de realiteit in Gaza nog zoals die is sinds de oorlog uitbrak na de aanval van Hamas op 7 oktober.

In de zuidelijke stad Khan Younis zijn opnieuw zware gevechten geweest. Ook zou het Nasserziekenhuis in de stad zonder stroom zitten. De door Hamas aangestuurde autoriteiten zeggen dat er de afgelopen dag zeker 28 Palestijnen zijn omgekomen. Het Israëlische leger zegt dat het minstens elf gewapende mannen heeft gedood die probeerden explosieven in de buurt van troepen te plaatsen.

Hoewel Zuid-Afrika, dat de zaak bij het Gerechtshof aanspande, opgetogen reageerde op de uitspraak en analisten speken van "een duidelijk signaal", lijken de inwoners van Gaza op meer gehoopt te hebben. Hoewel er weinig beelden uit de Gazastrook komen, hebben verschillende media toch enkele bewoners van het gebied weten te spreken.

"We hoopten dat het ICJ de oorlog zou beëindigen", zegt een man tegen persbureau Reuters. Hij zegt teleurgesteld te zijn in het Gerechtshof. "Elke dag lijden we. Met elk uur dat verstrijkt, verliezen we geliefden, buren, familieleden en onschuldige ongewapende kinderen die geen deel uitmaken van deze oorlog."

'Vertrouwen verloren'

De Palestijnse (foto)journalist Motaz Azaiza, die veel volgers heeft op sociale media, is kritisch over de uitspraak van het Gerechtshof en beschrijft dat veel Palestijnen hun vertrouwen in het rechtssysteem en internationale instanties hebben verloren. "We moeten niet kiezen voor de Palestijnen, maar voor de mensheid", zegt hij op X.

Palestijnen putten weinig hoop uit tussenvonnis: 'We willen een staakt het vuren'

Ook Al Jazeera sprak met inwoners van Gaza na de uitspraak in Den Haag. De nieuwszender hoort dat veel mensen een andere uitkomst hadden verwacht en gehoopt hadden op een staakt-het-vuren.

"We zijn erg teleurgesteld, want het is alsof je zegt dat deze agressie kan voortduren. Dat is jammer", zegt een man. "We hadden gehoopt op een menselijke maatstaf, want we worden blootgesteld aan etnische zuiveringen."

Het Gerechtshof oordeelde dat Israël er alles aan moet doen om genocide te voorkomen. Maar voor veel Gazanen is die uitspraak niet genoeg. "Waarom zou het Internationale Gerechtshof de Joden de tijd geven om ons te blijven vermoorden en genocide tegen ons te plegen? Het is onrechtvaardig en oneerlijk", klinkt het.

Israël reageert verbolgen

Ook in Israël is verbolgen gereageerd op de uitspraak van het Hof. Veel mensen zien de uitspraak als oneerlijk, omdat ze vinden dat Israël zich mag verdedigen tegen een vijand die hen wil vernietigen, zegt verslaggever Sander van Hoorn vanuit Tel Aviv.

Premier Netanyahu zei gisteren al de internationale wetten te respecteren, maar "evenzeer de heilige plicht heeft Israël en het volk te beschermen". Hij benadrukt daarbij dat Israël strijd voert tegen de terroristen van Hamas en niet de gehele bevolking van Gaza.

Volgens het Gerechtshof moet Israël ervoor zorgen dat er voldoende humanitaire hulp Gaza in kan. Israël heeft gezegd dat deel van het vonnis te zullen uitvoeren. Maar vandaag is het sabbat, waardoor vanuit Israëlische kant alle grenzen dicht zijn en er (nog) geen hulp de Gazastrook in gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl