Tussenvonnis Internationaal Gerechtshof: Israël moet genocide in Gaza voorkomen
Israël moet er alles aan doen om genocide te voorkomen in Gaza. Zo luidt het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof in de zaak die Zuid-Afrika aanhangig heeft gemaakt over de oorlog in Gaza.
Het hof wil ook dat Israël er alles aan doet om bewijs van eventuele misdaden te bewaren en daarover binnen een maand verslag uitbrengt. Ook moeten personen die zich schuldig maken aan genocide of daartoe oproepen worden vervolgd.
Israël moet er verder voor zorgen dat er voldoende humanitaire hulp het gebied in kan. Het hof riep het land niet op alle militaire acties te staken, zoals Zuid-Afrika had geëist.
Proces van jaren
Voorzitter Donoghue benadrukte dat het hof nog geen oordeel kan vellen of er daadwerkelijk genocide heeft plaatsgevonden. Daarvoor zal een proces nodig zijn dat nog jaren kan duren.
Bekijk hieronder een deel van de uitspraak (video is in het Engels):
Het hof vond echter wel dat er voldoende aanleiding is om nu al voorlopige maatregelen op te leggen, omdat de slachtoffers niet kunnen wachten op de uitkomst van die rechtszaak. Donoghue haalde aan dat VN-medewerkers keer op keer waarschuwen dat de situatie in Gaza verder verslechtert.
"De burgerbevolking in Gaza blijft extreem kwetsbaar. De militaire operatie van Israël heeft tienduizenden doden en gewonden gekost, huizen, scholen, ziekenhuizen en ander onmisbare infrastructuur verwoest en een enorme vluchtelingenstroom op gang gebracht. Dat gaat nog altijd door en kan volgens de premier nog 'vele lange maanden duren'."
Uitlatingen van bewindslieden
Daarnaast redeneerde het hof dat Zuid-Afrika voldoende duidelijk heeft gemaakt dat er mogelijk genocide is gepleegd. Donoghue haalde een uitspraak aan van de Israëlische defensieminister Gallant die Palestijnen "menselijke beesten" heeft genoemd, en president Herzog die zei dat Palestijnse burgers ook schuldig zijn aan de aanval op 7 oktober.
Het hof riep Hamas ook op alle Israëlische gijzelaars vrij te laten. Ook maande het beide partijen zich te houden aan internationale wetgeving.
Het 17-koppige hof heeft gestemd over het tussenvonnis en de meerderheid schaarde zich erachter. Een of twee rechters weigerden mee te gaan bij sommige bepalingen, onder wie de rechter die door Israël is aangesteld.