Josef Fritzl in de rechtszaal in Sankt Pölten in 2009
NOS NieuwsAangepast

'Monster van Amstetten' Josef Fritzl kan naar gewone gevangenis

De veroordeelde moordenaar en zedendelinquent Josef Fritzl moet in Oostenrijk worden overgeplaatst van een tbs-instelling naar een reguliere gevangenis, heeft een rechtbank bepaald. De overplaatsing is nog niet definitief: het Openbaar Ministerie heeft nog 14 dagen de tijd om tegen het besluit in beroep te gaan. Tot die tijd blijft Fritzl in de kliniek.

De nu 88-jarige Fritzl staat bekend als het 'monster van Amstetten'. In die Oostenrijkse stad hield hij zijn dochter 24 jaar in zijn kelder gevangen. Hij verwekte zeven kinderen bij haar, van wie er een vlak na geboorte overleed in gevangenschap. Zijn vrouw zou er al die jaren niets van hebben meegekregen.

De zaak kwam in 2008 naar buiten toen een van de kinderen, een dochter van 19, doodziek werd en hij haar naar het ziekenhuis bracht, waar een arts argwaan kreeg en de politie inseinde.

In maart 2009 werd Fritzl tot levenslang veroordeeld voor onder meer moord door nalatigheid in de zorg voor de baby, incest en duizenden gevallen van verkrachting van zijn dochter. Sindsdien verblijft hij in een instelling voor geesteszieke misdadigers, vergelijkbaar met een Nederlandse tbs-kliniek. De rechtbank wil dat hij ook na zijn overplaatsing behandelingen blijft ondergaan.

Stap richting vrijlating

Volgens een recent psychiatrisch rapport lijdt Fritzl aan dementie en daardoor vormt hij volgens zijn advocaat geen gevaar meer voor de samenleving. Ze zei dat haar cliënt erg geroerd was door het besluit van de rechtbank en dat hij spijt heeft van wat hij heeft gedaan.

Na Fritzls overplaatsing wil ze een verzoek indienen voor voorlopige vrijlating. Dat kan niet zolang hij in de kliniek zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl