Russisch militair toestel crasht, volgens Moskou met Oekraïense krijgsgevangenen
Boven de Zuid-Russische regio Belgorod is een Russisch militair transportvliegtuig neergestort. Dat gebeurde in de buurt van het dorp Jablonovo, op zo'n 50 kilometer van de Oekraïense grens.
Het Russische leger en gouverneur Gladkov van de regio Belgorod zeggen dat alle 74 inzittenden om het leven zijn gekomen.
Rusland en Oekraïne geven verschillende versies van wat er is gebeurd. Volgens het Russische ministerie van Defensie zaten in het vliegtuig 65 Oekraïense krijgsgevangenen, samen met zes bemanningsleden en drie begeleiders. Volgens het ministerie werden de Oekraïners naar het grensgebied gebracht voor een gevangenenruil en is het vliegtuig door Oekraïne uit de lucht geschoten.
Raketten voor luchtafweer
Oekraïne heeft een ander verhaal. De autoriteiten zeggen in Oekraïense media niet dat er gevangenen aan boord waren, maar dat het toestel raketten voor luchtafweersystemen bij zich had. Aanvankelijk meldde nieuwssite Oekrainska Pravda op basis van een bron bij het leger dat het toestel door de Oekraïners was neergehaald, maar inmiddels spreekt een andere bron die lezing tegen.
Het Oekraïense ministerie van Defensie laat in een reactie aan nieuwswebsite Suspilne weten niet te kunnen bevestigen of de eigen strijdkrachten het vliegtuig hebben neergehaald. "De situatie moet nog worden opgehelderd."
Een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst zegt dat er vandaag wel een gevangenenruil gepland stond, maar dat deze niet doorgaat. Of het neergestorte toestel daar iets mee te maken had, blijft onduidelijk. Hij zegt wel dat er onderzoek wordt gedaan naar de Russische claim dat er krijgsgevangenen aan boord waren.
'Geen betrouwbare informatie'
De geheime dienst zegt in een verklaring die aan het einde van de middag werd verspreid, dat het nu geen betrouwbare informatie heeft over wie er aan boord waren van het toestel. De geheime dienst stelt dat Oekraïne niet vooraf is gevraagd om de veiligheid van het luchtruim rond Belgorod voor een bepaalde periode te waarborgen, zoals in het verleden geregeld is gedaan.
Ook zegt de geheime dienst dat het niet weet hoe de krijgsgevangenen zouden worden teruggebracht naar Oekraïne. "Het is bekend dat dit in het verleden gebeurde via de lucht, het spoor en via de weg", aldus de verklaring. "Het landen van een transportvliegtuig in een oorlogsgebied van 30 kilometer is niet veilig en moet door beide partijen besproken worden. Anders leidt het tot grote risico's voor de uitwisseling."
Op deze amateurbeelden, die door Reuters zijn geverifieerd, is de crash te zien:
De Russische voorzitter van de parlementaire commissie voor Defensie heeft nog een andere versie. Hij zegt dat het toestel is neergeschoten door raketten van Westerse makelij. Ook was er volgens hem een tweede transportvliegtuig in de lucht met zo'n 80 krijgsgevangenen, maar dat heeft veilig kunnen terugkeren. Die informatie is niet onafhankelijk te bevestigen.
Het toestel, een Iljoesjin Il-76, stortte rond 09.00 uur Nederlandse tijd neer. Er is een onderzoeksteam naar de locatie van de crash gestuurd.
Dit is de locatie van de crash: