Raad Westland wil niet meewerken aan spreidingswet: 'Geen draagvlak'
De gemeenteraad in Westland is niet van plan mee te werken aan de spreidingswet waarbij gemeenten zo nodig verplicht worden om asielzoekers op te vangen. Dat zegt een meerderheid van de raad, aldus Omroep West.
Westland heeft meer dan 110.000 inwoners en zou volgens de spreidingswet 700 asielzoekers op moeten vangen. "We kunnen niet eens onze eigen jongeren, ouderen en arbeidsmigranten huisvesten. En dan moeten we nu wel 700 asielzoekers plaatsen. Dat valt aan de gewone burger gewoon niet uit te leggen", zegt Guus Bakker, fractievoorzitter van VVD Westland.
Later vandaag stemt de Eerste Kamer over de spreidingswet. Het is al bekend dat er een meerderheid is voor de wet. Remmert Keizer, fractievoorzitter van GemeenteBelang Westland: "We laten ons niks opleggen. Er is hier geen draagvlak voor." FvD en Lokale Politieke Federatie Westland zijn het daarmee eens. Volgens Keizer zegt de kiezer in Westland nee tegen een azc.
"We bepalen zelf wat we doen met onze ruimte, en er is hier gewoon geen plek. We gaan er alles aan doen om dit besluit tegen te houden en laten ons niks opleggen, zeker niet door een Eerste Kamer die anders had moeten beslissen."
Reactie burgemeester
"Wij hebben gewoon te maken met een eenheidsstaat, er worden wetten aangenomen en dat hebben overheden uit te voeren. Het politieke spel mag rustig gespeeld worden, maar uiteindelijk zal de wet uitgevoerd moeten worden", zegt burgemeester Bouke Arends in een reactie tegen Omroep West.
De drie coalitiepartijen denken daar anders over. "Omwonenden gaan procederen", verwacht VVD'er Guus Bakker. "Dan gaat het alsnog heel lang duren voordat er iets gerealiseerd is."
D66, CDA, GroenLinks en PvdA zijn wel voor uitvoering van de wet. Benjamin Hofland, fractievoorzitter van D66: "Binnen een gemeente die zó groot is en zóveel inwoners kent, is uitvoering uitdagend, maar zeker haalbaar."
Politiek verslaggever Marleen de Rooy legt uit hoe de spreidingswet werkt:
De gemeenteraad van Westland verzette zich vanaf 2016 hevig tegen de komst van een islamitische school, hoewel het ministerie al had bepaald dat de school er zou komen. Uiteindelijk kwam de school er toch in 2022.
Deskundige John Bijl verwacht dat het proces rondom de uitvoering van de spreidingswet hetzelfde zal verlopen. "Hoelang het duurt, hangt af van het geduld van de minister."