Familieleden van gijzelaars demonstreren in Tel Aviv voor hun vrijlating
NOS NieuwsAangepast

'Israël stelt 2 maanden gevechtspauze voor in ruil voor alle gijzelaars'

De Amerikaanse nieuwssite Axios zegt dat Israël een gevechtspauze heeft voorgesteld aan Hamas. In ruil voor een wapenstilstand van twee maanden zouden alle gijzelaars moeten worden vrijgelaten. De site baseert zich op twee anonieme Israëlische functionarissen, maar er is geen officiële reactie.

Israël zou het aanbod hebben gedaan via bemiddelaars van Qatar en Egypte. De gevechtspauze zou onderdeel zijn van een plan met meerdere fases, waarbij uiteindelijk alle resterende gijzelaars in Gaza vrijkomen.

De Israëlische functionarissen zeiden gisteravond tegen Axios dat ze nog geen antwoord hebben van Hamas. Ze zouden voorzichtig optimistisch zijn over de kans dat er de komende dagen vooruitgang kan worden geboekt.

'Hamas ziet niets in plan'

Een anonieme Egyptische functionaris zegt vanochtend tegen het Amerikaanse persbureau AP dat Hamas het voorstel heeft verworpen. Hamas zou pas weer gijzelaars willen vrijlaten als Israël zijn offensief staakt en zich terugtrekt uit de Gazastrook.

Naar schatting ruim 130 Israëlische gijzelaars zijn nog in handen van Hamas. Een onbekend aantal van hen is niet meer in leven. Volgens de nieuwssite zouden onder het voorstel ook de lichamen van de omgekomen gijzelaars worden overgedragen aan Israël.

Premier Netanyahu staat onder groeiende druk om de gijzelaars terug te halen naar Israël. Familieleden van slachtoffers verstoorden vandaag een vergadering van het Israëlische parlement. Ze eisen dat de regering een deal sluit met Hamas.

Op video's op X is te zien dat demonstranten de politici benaderen, terwijl bewakers hen tevergeefs proberen tegen te houden. "Jullie kunnen hier niet gewoon zitten terwijl zij daar doodgaan", schreeuwde een van hen.

Netanyahu: geen 'voorstel', wel een 'initiatief'

Netanyahu reageerde met een verklaring, waarin hij zei dat er geen "echt voorstel" van Hamas ligt over vrijlating van de Israëliërs. Wel sprak hij over een "initiatief van onze kant, waar ik verder niets over kan zeggen."

Mochten de strijdende partijen tot een overeenkomst komen, dan zou het de tweede gevechtspauze van de oorlog worden. Eind november werd een gevechtspauze van een week ingesteld. In ruil daarvoor had Hamas 110 gijzelaars vrijgelaten. Israël had op zijn beurt 210 Palestijnse gevangenen laten gaan, een eis van Hamas.

De Israëlische gijzelaars werden op 7 oktober ontvoerd bij de grootschalige aanslag van Hamas, waarbij ruim 1200 mensen in Israël werden gedood. Israël heeft daarop een lucht- en grondoffensief ingezet in Gaza. In 3,5 maand tijd zijn daarbij ruim 25.000 Palestijnen omgekomen, melden de door Hamas aangestuurde autoriteiten van Gaza.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl