Drukte op een perron van Utrecht Centraal, aan het begin van de storing
NOS NieuwsAangepast

Storing bij Utrecht verholpen, treinverkeer wordt hervat

De storing tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal is verholpen, dat meldt ProRail. Het is daardoor weer mogelijk om het treinverkeer van en naar Utrecht Centraal op te starten. Voor reizigers blijft het advies wel om de reisplanner goed te checken voor vertrek.

Het treinverkeer rondom Utrecht raakte aan het einde van de middag ernstig ontregeld. Oorzaak was een stroomstoring die leidde tot een seinstoring bij Abcoude. Treinverkeer van en naar Utrecht Centraal was helemaal niet meer mogelijk en de stationshal in Utrecht stroomde vol met gestrande mensen.

Reizigers reageerden gelaten, ook al wachtten sommigen al een paar uur op een trein:

Reizigers urenlang vast op Utrecht Centraal: 'Kwam hier alleen voor gitaarles'

Hoewel het treinverkeer weer wordt opgestart, duurt het nog een tijd voordat alles weer normaal rijdt. Een woordvoerder van ProRail zei eerder dat "de versperring op zo'n groot gebied is, dat op het moment dat de treinen weer kunnen rijden, materieel en machinisten niet op de juiste plek zijn. Dan moet de hele logistieke puzzel weer worden gelegd en zal het dus echt even duren voordat alles weer rijdt." Wel verwacht NS dat iedereen vanavond thuiskomt.

ProRail onderzoekt nog steeds wat de oorzaak is geweest van de stroomstoring. Het gevolg was dat het systeem dat alle seinen en wissels aanstuurt ontregeld raakte. "Het systeem draait op twee voedingen en die waren allebei defect. Eén is vervangen, waardoor het treinverkeer weer kon worden opgestart, maar we blijven nog kwetsbaar", aldus een woordvoerder van ProRail. "We werken er hard aan om ook de tweede voeding te herstellen."

De NS verwacht dat alles morgen weer volgens schema kan rijden. Wel zijn sommige treinen mogelijk wat korter en daarom moeten reizigers rekening houden met wat meer drukte. Het advies om kort voor vertrek de reisplanner te checken blijft staan.

Geld terug

Voor de storing van vanavond geldt de gebruikelijke geld-terug-regeling. Bij meer dan een half uur vertraging krijg je de halve ritprijs terug, bij meer dan een uur oponthoud het hele bedrag. Het geld is terug te vragen via de website van NS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl